DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabeigta izmeklēšana kriminālprocesā par nelikumīgi izplatītām viltotām zīmolu precēm

Publicitātes foto

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja 1. nodaļas amatpersonas ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā pret divām personām, kuras, ievietojot sludinājumus kādā no sludinājumu portāliem internetā, nelikumīgi izplatīja viltotas zīmolu preces. Krimināllietas materiāli nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Pagājušajā gadā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja 1. nodaļas amatpersonas, veicot nepārtrauktu monitoringu interneta vidē, konstatēja, ka vienā no sludinājumu portāliem ilgstoši un nelikumīgi tiek izplatīti dažādu zīmolu pulksteņi, saulesbrilles, apģērbs, somas un mobilo telefonu austiņas ar acīmredzamām viltojuma pazīmēm. Saistībā ar notikušo 2023. gadā 3. aprīlī tika uzsākti divi kriminālprocesi.

Pagājušā gada 27. aprīlī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja 1. nodaļas amatpersonas aizturēja divas personas – 1986. gadā dzimušu vīrieti un 1964. gadā dzimušu sievieti, kuri tika ievietoti īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.

Veicot vairākas kratīšanas aizturētajām personām piekritīgajās adresēs un transportlīdzekļos, tika atsavinātas aptuveni 300 dažādas preces ar acīmredzamām viltojuma pazīmēm, naudas līdzekļi 47 391 eiro apmērā, kā arī četras stratēģiskas nozīmes ierīces bez iegādes un glabāšanas atbilstošiem dokumentiem.

Nelikumīgi izplatot viltotas preču zīmes, aizdomās turētās personas nodarīja materiālus zaudējumus “Apple”, “Samsung”, “Louis Vuitton”, “Tisson”, “Rolex”, “Cartier”, “Versace”, “Prada”, “Dior”, “Hermes”, “Gucci”, “Michael Kors”, “Polo”, “Chanel”, “Burberry”, “Balenciaga” un “Lamborghini” preču zīmju īpašniekiem 399 543 eiro apmērā.

Viens kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 206. panta trešās daļas, proti, par preču zīmes, preču vai pakalpojumu citādas atšķirības zīmes vai dizainparauga nelikumīgu izmantošanu, zīmes viltošanu vai viltotas zīmes apzinātu izmantošanu vai izplatīšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā, vai par šā panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, ja to izdarījusi organizēta grupa. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Savukārt otrs kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 237.1 panta otrās daļas, par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem vai to traucēšanai speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu un to komponentu vai programmatūras aprites aizlieguma pārkāpšanu. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem.

Tāpat aizturētajām personām piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Šā gada 18. aprīlī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja 1. nodaļas darbinieki pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā un nosūtīja to prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām personām – 1986. gadā dzimušu vīrieti un 1964. gadā dzimušu sievieti, kuri iepriekš nebija nonākuši policijas redzeslokā.

Ja Jūsu rīcībā ir informācija par personām un faktiem saistībā ar aizliegtu uzņēmējdarbību, kas saistīta ar viltotu preču apriti un izplatīšanu, Valsts policija aicina ziņot, rakstot e-pastu: krpp3b1n@riga.vp.gov.lv vai nosūtot iesniegumu elektroniski portālā Latvija.lv, vai arī iesniedzot tuvākajā Valsts policijas iecirknī! Anonimitāte tiek garantēta.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI