E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15449
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Problēmas risinājums ir dzīvokļu īpašnieku kompetencē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. oktobrī, 2018
Aleksandrs

Sveicināti! Esmu iegādājies kopīpašumu, kas sastāv no zemes, uz kuras ir divas dzīvojamās mājas, domājamās daļas (ar dzīvokļa lietošanas tiesībām). Māju apsaimnieko nolīgts apkalpojošs uzņēmums. Pagalmā ir apmēram 10 automašīnu stāvvietas.

Lai iekļūtu mājas pagalmā, var izmantot mazos vārtus ar elektronisko koda slēdzeni vai lielos transporta vārtus, kuru atvēršanai nepieciešama elektroniska atslēga (čips).

Apsaimniekotājs atsakās izdot lielo vārtu čipu, pamatojot ar to, ka tas paredzēts tikai tiem iedzīvotājiem, kas maksā par stāvvietu mājas pagalmā. Pārējiem iedzīvotājiem iekļūšana caur lielajiem vārtiem jāsaskaņo ar apsaimniekotāju vismaz 2 dienas iepriekš, un tad konkrētā laikā vārtus atvērs un aizvērs.

Man tas šķiet nepieņemami un rada pārāk lielas neērtības sava īpašuma lietošanā.

Izmantot stāvvietu nav nepieciešamības, tomēr iekļūt pagalmā vajag. Piemēram, īslaicīgi iebraukt pagalmā – atvest/aizvest mēbeles, lielākus pirkumus, pievest tuvāk kāpņu telpas durvīm māti, kurai grūtības pārvietoties, utt.

Pašlaik vēlos veikt dzīvoklī remontu, bet nevaru to uzsākt, jo caur mazajiem vārtiem fiziski nemaz nevar iznest vecās mēbeles. Arī ar apsaimniekotāja ieteikto saskaņoto vārtu atvēršanu nekas nesanāk, jo uz telefona zvaniem apsaimniekotājs neatbild un par māju atbildīgais apsaimniekotāja darbinieks ir atvaļinājumā.

Cik man zināms, īpašnieku sapulces, kas būtu lēmusi par zemes lietošanas noteikumiem, nav bijis. Nekādus dokumentus, uz kā pamata es faktiski netieku ielaists savā īpašumā, man vēlamā veidā apsaimniekotājs nespēj uzrādīt.

Kāds būtu visefektīvākais veids, kā šo problēmu atrisināt? Kā cīnīties ar apsaimniekotāju, kas ierobežo manas tiesības lietot savu īpašumu pēc saviem ieskatiem?

Kā lai atgādina apsaimniekotājam, ka īpašuma saimnieks esmu es, bet uzņēmums nolīgts apkalpot manu īpašumu saskaņā ar manām un citu īpašnieku vajadzībām, nevis saimniekot pēc savas patikas, ierobežojot mūsu tiesības? Paldies!

A
atbild:
31. oktobrī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš jautājumu komentē šādi: “Visticamāk, cilvēks, pērkot dzīvokli, ir iegādājies tikai domājamās daļas no dzīvojamās mājas, bet ne tai piegulošās zemes. Īpašnieks zemes domājamās daļas, uz kā atrodas autostāvvieta, ir pārdevis atsevišķi. Tas it kā nav pareizi, bet no likuma viedokļa – pieļaujami. Iespējams, šā iemesla dēļ daļai dzīvokļu īpašnieku stāvvietu izmantošana ir liegta.

Ja tā nav un dzīvokļa īpašnieks ir nopircis gan ēkas, gan zemes domājamās daļas, tad tā ir apsaimniekotāja subjektīva izvēle, pēc kādiem kritērijiem sadalīta stāvvietu pieejamība. Ja ar šo kārtību nav apmierināti vairāki dzīvokļu īpašnieki, ja pārrunu ceļā problēma ar transportlīdzekļu iekļūšanu pagalmā un saziņu ar apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēju nav atrisināma, tad viņiem kopīgi jāpieņem lēmums, kā mājai piegulošā zeme tiek izmantota un arī, iespējams, par apsaimniekotāja maiņu.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas