E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15447
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Vai ir pieejams atbalsts, ja bērns veselības dēļ nevar apmeklēt bērnudārzu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. oktobrī, 2018
Svetlana

Labdien! Man ir tāds jautājums. Manam bērnam ir 3 gadi un 10 mēneši, un mums ir epilepsija. Esam no Cēsu novada, esam gājuši jau divos dārziņos, bet mums pieklājīgi mēneša ietvaros palūdz pamest dārziņu, jo bērns nevar adaptēties jaunā vietā un viņam grūti, ka ir liels skaļums. Pēc psiholoģes ieteikumiem, bērnam nepieciešama individuālā apmācība. Gribēju uzzināt, vai ir iespēja, kāds līdzfinansējums, ja ņemu kādu aukli vai skolotāju ar medicīnisko izglītību, kura varētu izglītot manu bērnu, jo viņam arī nepieciešams mācīties un attīstīties kā veselam bērnam.

A
atbild:
17. oktobrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls
Valsts izglītības satura centrs
Ilga Prudņikova, Speciālās izglītības nodaļas vadītāja vietniece, Valsts pedagoģiski medicīniskās komisijas vadītāja

“Ļoti svarīgs valsts sociālās aizsardzības elements ir invaliditātes noteikšanas procesa organizēšana. Lai sniegtu atbalstu cilvēkiem ar invaliditāti, Latvijas likumos ir noteikts materiālais atbalsts un atvieglojumi dažādu pakalpojumu saņemšanā. Lai uzzinātu, kādi pakalpojumi un atbalsta veidi ir pieejami konkrētajā dzīvesvietā, jāvēršas savas pašvaldības sociālās palīdzības dienestā,” LV portālam norādīja Valsts izglītības satura centra Speciālās izglītības nodaļas vadītāja vietniece Ilga Prudņikova.

Lai sniegtu papildu valsts atbalstu ģimenēm, kurās ir bērns invalīds ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, un nodrošinātu bērnu invalīdu pilnvērtīgāku attīstību un drošāku aprūpi mājās, valsts šīm ģimenēm piešķir bērna invalīda kopšanas pabalstu. Ja ģimenē ir bērns invalīds, valsts piešķir piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta (no 2008. gada 1. janvāra invalīdi ar smagiem organisma sistēmu funkciju traucējumiem, kuri pārsnieguši 18 gadu vecumu un kuriem nepieciešama īpaša kopšana, saņem valsts sociālo pabalstu).

Sīkāku informāciju par invaliditātes ekspertīzes kārtību Jums sniegs ģimenes ārsts, tāpat to iespējams iegūt mājaslapā www.vdeavk.gov.lv vai zvanot uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas informatīvo tālruni 80205009. 

Kritēriji invaliditātes noteikšanai un atzinuma sniegšanai par īpašas kopšanas nepieciešamību personām līdz 18 gadu vecumam ir uzskaitīti Ministru kabineta noteikumu Nr. 805 “Noteikumi par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību” 4. pielikumā. To vidū ir arī saslimšana ar epilepsiju, ja lielās lēkmes piemeklē vismaz sešas reizes gadā vai ir biežas mazās lēkmes (vairākas reizes nedēļā).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas