E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15295
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Naudas sods kā kriminālsods atšķiras no kompensācijas kriminālprocesā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2018
Māra

Labdien! Pirms 11 gadiem kādam manam draugam uzbruka vairāki cilvēki, viņu smagi piekaujot. Pēc tam šie cilvēki saņēma naudas sodu 700 LVL apmērā. Šī naudas summa viņiem bija jāatmaksā 8 gadu laikā. Protams, naudas sodu viņi tā arī neatmaksāja. Jautājums – vai var pārsūdzēt lietu un pieprasīt papildu kompensāciju, vai arī lieta jau ir zaudējusi savu juridisko spēku?

A
atbild:
19. septembrī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Armands Smans, zvērināta advokāta palīgs

Naudas sods kā kriminālsods atšķiras no kriminālprocesā piespriestās kaitējuma kompensācijas.

Saskaņā ar Krimināllikuma 41. panta pirmo daļu naudas sods ir naudas summa, ko tiesa vai prokurors uzliek samaksāt valsts labā 30 dienu laikā Krimināllikuma 41. pantā noteiktajos apmēros kā pamatsodu, bet tiesa – arī kā papildsodu.

Gadījumā, ja personai tika noteikts naudas sods, tad saskaņā ar Krimināllikuma 41. panta sesto daļu noteiktajā laikā nesamaksāto naudas sodu, ja tas nepārsniedz trīsdesmit minimālo mēnešalgu apmēru, aizstāj ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vienu minimālo mēnešalgu rēķinot kā četras īslaicīgas brīvības atņemšanas dienas, taču ne vairāk par trim mēnešiem.

Savukārt kompensācija, ievērojot Kriminālprocesa likuma 350. panta pirmajā daļā sniegto definīciju, ir naudas izteiksmē noteikta samaksa, ko persona, kura ar noziedzīgu nodarījumu radījusi kaitējumu, samaksā cietušajam kā gandarījumu par morālo aizskārumu, fiziskajām ciešanām un mantisko zaudējumu.

Gadījumā, ja no vainīgās personas par labu cietušajam tika piespriesta kaitējuma kompensācija un tā netika samaksāta labprātīgi, cietušajam ir jāvēršas tiesā ar lūgumu izsniegt izpildu rakstu, kuru pēc tam var iesniegt zvērinātam tiesu izpildītājam piedziņas darbību veikšanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas