E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15266
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Tiesu izpildītājs un fakta fiksēšana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2018
Inta

Labdien! Vai tiesu izpildītājs var fiksēt konfrontāciju starp aizdevuma līguma dalībniekiem sakarā ar to, ka radusies kāda cita situācija, par kuru jānodrošina pierādījumi? Pierādījums, ka viens no aizdevuma līguma dalībniekiem nesaņem daļu no aizdevuma. Tiesas spriedums civillietā stājies spēkā. Pārsūdzēšanas termiņš beidzies. Kur vērsties, ja tiesas spriedums ir pretlikumīgs?

A
atbild:
11. oktobrī, 2018

Tiesu izpildītāju darbībai ir izstrādāti faktu fiksēšanas metodiskie noteikumi, un tie ir pieejami Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā www.lzti.lv.

Šo noteikumu 1. punkts nosaka, ka faktu fiksēšana ir ar cilvēka maņu orgāniem uztveramu vai ar cilvēka maņu orgāniem uztveramu un ar speciāliem tehniskajiem līdzekļiem vai mērierīcēm nosakāmu konkrētu lietu, parādību, stāvokļu vai darbību formulēšana vārdos, kas tiek ierakstīti aktā par fakta fiksēšanu (turpmāk – akts).

5. punkts nosaka: ja fiksējamais fakts vai fiksēšanas mērķis nav saprotams vai nav pietiekami konkretizēts, kā arī tad, ja zvērinātam tiesu izpildītājam par fiksējamā fakta vai tā fiksēšanas mērķa tiesiskumu rodas pamatotas šaubas, zvērināts tiesu izpildītājs pieprasa iesniedzējam papildu informāciju. Ja iesniedzēja sniegtā papildu informācija nenovērš fiksējamā fakta vai tā fiksēšanas mērķa neskaidrību vai ja iesniedzējs zvērināta tiesu izpildītāja noteiktajā termiņā nesniedz prasīto informāciju, zvērināts tiesu izpildītājs rakstveidā atsaka iesniedzējam konkrētā fakta fiksēšanu.

6. punkts nosaka: ja zvērināts tiesu izpildītājs uzskata, ka mērķi, kādam ieinteresētā persona lūgusi fiksēt konkrēto faktu, var vienkāršāk, ātrāk vai kvalitatīvāk sasniegt ar citiem līdzekļiem, piemēram, speciālistu pieaicināšanu, tiesu izpildītājs informē personu par šiem alternatīvajiem līdzekļiem. Ja arī pēc tam ieinteresētā persona uzstāj uz fakta fiksēšanu, zvērināts tiesu izpildītājs savu iespēju robežās fiksē konkrēto faktu.

Konkrētajā gadījumā Jums jāvēršas pie sevis izvēlētā tiesu izpildītāja un jāpārrunā, vai konkrēto situāciju ir iespējams fiksēt un vai tiesu izpildītājs uzņemas to darīt. Jūsu sniegtais situācijas apraksts vedina domāt, ka tas, ko Jūs vēlaties fiksēt, ir pārāk nekonkrēta un abstrakta situācija.

Civilprocesa likuma 478. panta normas nosaka: (1) Lietas jaunu izskatīšanu sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem ierosina pēc lietas dalībnieka pieteikuma. Pieteikumu iesniedz tajā pašā tiesā, ar kuras spriedumu vai lēmumu pabeigta lietas izskatīšana pēc būtības. (2) Pieteikumu var iesniegt triju mēnešu laikā no dienas, kad konstatēti apstākļi, kas ir par pamatu lietas jaunai izskatīšanai.

Civilprocesa likuma 483. pants nosaka: protestu par spēkā stājušos tiesas nolēmumu Augstākajai tiesai var iesniegt ģenerālprokurors vai Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurors, ja kopš nolēmuma spēkā stāšanās nav pagājuši vairāk kā 10 gadi.

Pamats protesta iesniegšanai par spēkā stājušos tiesas nolēmumu ir būtiski materiālo vai procesuālo tiesību normu pārkāpumi, kas konstatēti lietās, kuras ir izskatītas tikai pirmās instances tiesā, ja tiesas nolēmums nav pārsūdzēts likumā noteiktajā kārtībā no lietas dalībniekiem neatkarīgu iemeslu dēļ vai ar tiesas nolēmumu aizskartas valsts vai pašvaldību iestāžu tiesības vai to personu tiesības, kuras nav bijušas lietas dalībnieki.

Jānorāda, ka no situācijas apraksta nav skaidrots, kā izpaužas sprieduma prettiesiskums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas