E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15262
Lasīšanai: 2 minūtes

Par sarkanajām līnijām un piebraucamo ceļu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2018
Ronalds

Piebraucamais ceļš ir jāizbūvē tikai sarkano līniju robežās.

A
atbild:
03. oktobrī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Aizsargjoslu likuma 1. pantā 13. daļā ir noteikts: sarkanā līnija ir līnija, kas norobežo ielas vai piebrauktuves (arī inženierkomunikāciju koridoru) izbūvei nepieciešamo teritoriju, kurā nekustamā īpašuma lietošanas tiesības aprobežotas saskaņā ar normatīvajiem aktiem, no apbūvējamās vai citādā veidā izmantojamās teritorijas un ko pilsētās un ciemos nosaka vietējā pašvaldība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Sarkanās līnijas ieviešana, kā jau iepriekš minēts, tikai sašaurina nekustamā īpašuma lietošanas tiesības, aizliedzot šajā teritorijā būvēt ilglaicīgas lietošanas būves, bet nepārceļ īpašnieka pienākumus pašvaldības kompetencē. Piemēram, galvaspilsētas saistošajos noteikumos norādīts, ka sarkanās līnijas teritorijā atļauts būvēt īslaicīgas lietošanas ceļu, kas paredzēts piekļūšanas nodrošināšanai, gadījumos, kad nav izbūvēts pastāvīgs ceļš piekļūšanai.

Par savu piebraucamo ceļu īpašniekam jārūpējas pašam, protams, saskaņojot tā būvniecību ar pašvaldības būvvaldi un iegūstot informāciju par pašvaldības plāniem attiecībā uz sarkanās līnijas teritorijas izmantojumu pārskatāmā nākotnē.

Tā kā šos nekustamā īpašuma lietošanas tiesības aprobežojumus nosaka pašvaldības savos saistošajos noteikumos, dažādās teritorijās nosacījumi var atšķirties. Plašāks izklāsts par nekustamā īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumiem saistībā ar sarkanajām līnijām lasāms LV portāla skaidrojumā Sarkanās līnijas, kas ierobežo īpašuma izmantošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas