E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15155
Lasīšanai: 2 minūtes
9
9

Ja darba attiecības tiek izbeigtas, jāsaņem kompensācija

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2018
Daiga.

Saimniecībā pie darba devēja nostrādāju 3 gadus. Pēc darba līguma uz pusslodzi. Ar cieto algu. Visā darba laikā nebiju nevienā atvaļinājumā. Darba devējs piedāvāja divu nedēļu atvaļinājumu, bez atvaļinājuma naudas, pamatojoties uz to, ka ziemā darba mazāk, bet alga tāda pati esot kā vasarā. Tad nu pēc trīs gadu darba sakarā ar nesaprašanos starp mani un darba devēju uzrakstīju atlūgumu un aizgāju no darba, tā arī nesaņemot ne aprēķinu, ne atvaļinājuma naudu par nostrādātajiem gadiem. Ko darīt? Ar bijušo darba devēju vienoties nesanāks.

A
atbild:
10. septembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 149. panta piektā daļa paredz, ka visu neizmantoto atvaļinājuma periodu  naudā darba devējam ir pienākums atlīdzināt, ja darba attiecības tiek izbeigtas. Tas nozīmē, ka, aizejot no darba, Jums bija jāsaņem visu neizmantoto atvaļinājumu kompensācija proporcionāli nostrādātajam laikam.

Ja nav saņemti Darba likumā paredzētie maksājumi pēc darba attiecību pārtraukšanas, var vērsties tiesā. Likuma 31. pantā ir noteikts noilguma termiņš:

(1) Visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā, ja likumā nav noteikts īsāks noilguma termiņš.

(2) Ja darba devējam bija pienākums izsniegt darbiniekam rakstveida aprēķinu, šā panta pirmajā daļā noteiktais noilguma termiņš sākas ar aprēķina izsniegšanas dienu. Ja darba devējs aprēķinu neizsniedz, attiecīgais prasījums noilgst triju gadu laikā no dienas, kad aprēķins bija jāizsniedz.

Ceļot prasību tiesā, šādā gadījumā nekādas nodevas nav jāmaksā.

Par savu tiesību aizskārumu darbinieks var ziņot arī Valsts darba inspekcijai.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas