E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15047
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Skola
13
13

Par speciālo pedagogu darbu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. augustā, 2018
Lilita

Labdien! Paskaidrojiet, lūdzu, kādēļ likums paredz, ka speciālajiem pedagogiem klasē ir četri bērni, divi speciālie pedagogi un viens aprūpes darbinieks? Kādi faktori un kritēriji ir pamats un iemesls šādam speciālo pedagogu noslogojumam? Kādēļ speciālajiem pedagogiem likums paredz piemaksas līdz 15 procentiem mēnesī par slodzi? Kas ir iemesls tam, ka speciālajam pedagogam stunda ir 30 minūtes? Ko nodrošina un dod šis likums, priekš kam? Kādēļ pedagogiem klasē var būt 20 pat 30 bērnu, bet speciālajā skolā tikai četri bērni klasē?

Lūdzu, sniedziet atbildi ne tikai, ka tāds ir likums, bet kāda ir jēga, faktori un kritēriji, kas nosaka šādu likumu par slodzi, bērnu skaitu klasē, kā arī piemaksu pie darba algas nepieciešamību un pamatojumu.

A
atbild:
24. augustā, 2018

Runājot par speciālās izglītības pedagogu slodzi, atalgojumu un bērnu ar speciālām vajadzībām skaitu klasēs, vispirms svarīgi uzsvērt, ka saskaņā ar Ministru kabineta 2011. gada 10. maija noteikumiem Nr. 354 “Noteikumi par pedagogu profesiju un amatu sarakstu” ir divi pedagogu amati:

  1. Speciālais pedagogs, kas strādā vispārizglītojošā skolā, sniedzot atbalstu bērniem ar speciālām vajadzībām, kas iekļauti vispārizglītojošās klasēs,  kā arī bērniem, kam speciālās vajadzības nav diagnosticētas, bet ir mācību grūtības. Ministru kabineta 2016. gada 5. jūlija noteikumos Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” speciālajiem pedagogiem noteikta 30 darba stundu slodze tāpat kā visiem citiem pedagogiem. Normatīvie akti nenosaka skolēnu skaitu, ar kuru vispārizglītojošās skolās strādā speciālie pedagogi.
  2. Speciālās izglītības skolotāji ir visi skolotāji, kas strādā speciālās izglītības iestādēs (speciālās internātskolas un speciālās skolas). Darba slodzi speciālās izglītības skolotājiem tāpat nosaka jau minētie noteikumi Nr. 445 – tās ir 30 darba stundas nedēļā. Bērnu skaitu speciālo skolu speciālās izglītības programmās nosaka MK 2015. gada 13. oktobra noteikumi Nr. 591 “Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības iestādēs un speciālajās pirmsskolas izglītības grupās un atskaitīti no tām, kā arī pārcelti uz nākamo klasi”.

Bērnu skaits vienā klasē (apvienojot ne vairāk kā divu dažādu klašu bērnus ar ne vairāk kā diviem traucējumu veidiem, izņemot speciālās pamatizglītības programmu bērnus ar smagiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem) speciālās pamatizglītības un speciālās vidējās izglītības programmas īstenošanai nepārsniedz:

  • 10 izglītojamos ar redzes traucējumiem;
  • 10 izglītojamos ar dzirdes traucējumiem;
  • 16 izglītojamos ar fiziskās attīstības traucējumiem;
  • 20 izglītojamos ar somatiskām saslimšanām;
  • 14 izglītojamos ar valodas attīstības traucējumiem;
  • 14 izglītojamos ar mācīšanās traucējumiem;
  • 14 izglītojamos ar garīgās veselības traucējumiem;
  • 12 izglītojamos ar garīgās attīstības traucējumiem;
  • 6 izglītojamos ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem.

Nelielais bērnu skaits (ne vairāk par sešiem bērniem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem) noteikts tādēļ, ka mācību procesa organizēšana un vadīšana bērniem ar šādiem traucējumiem ir ļoti sarežģīta un smaga. Tāpēc noteikumi paredz arī piemaksu 15% apmērā speciālās izglītības skolotājiem, kas strādā ar bērniem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas