E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14930
Lasīšanai: 8 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
8
1
8

Kā rīkoties, ja laulības šķiršanas laikā vīrs ir emocionāli vardarbīgs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. jūlijā, 2018
Sintija

Labdien! Kā var, lūdzu, ātrāk izšķirt laulību? Vīrs saka, ka visas šķiršanās tiesas atliks un novilcinās, cik vien var, ka trīsreiz neieradīsies, bet ceturtajā teiks, ka negrib šķirties, un tā vēl deviņus mēnešus sēdēs uz mana kakla. Pieminēšu jums, ka man ir trīs bērni, vīrs trīs gadus bija bezdarbnieks, bet tagad tikai trīs mēnešus strādā algotu darbu, samaksā uzturlīdzekļus un iedod 100 eiro komunālajiem maksājumiem, bet, kamēr viņam nebija darba, es viena rūpējos un gādāju par bērniem, maksājumiem, vīru, un esmu iestigusi parādos, kurus viņš nepalīdz atmaksāt – tik pasmejas. Kāpēc juristi neņem vērā to, ka nevēlos turpināt kopdzīvi ar savu vīru, vēlos būt viena ar bērniņiem, jo mans vīrs man ir nasta un apgrūtinājums? Dome mums kā daudzbērnu ģimenei piešķīra dzīvokli, vīrs no tā negrib izdeklarēties, dome arī viņu nevar izdeklarēt – saka, ka tikai tad, kad notiks laulības šķiršana, varu lūgt caur tiesu vīru izdeklarēt. Bet vīrs teica, ka nedos nekādu laulības šķiršanas piekrišanu, – skatās virsū un vienkārši ņirgājas par mani, ka man ir kredīti, ka, redz, viņam nav jāpalīdz atmaksāt, ir piedeklarēts, te vēl sēdēs un bojās man dzīvi. Un zina, ka laulība šķiras, – viņš iet pa māju, uzsver, ka, redz, es uz bērniem pacēlu balsi, sarāju bērnus, ja darīja blēņas, – neskatās uz to, ka bērniem ir tāds vecums, divi trīs gadiņi, un visu grib ņemt, bāzt mutē, ko nedrīkst, visur kāpt, un es kā mamma gribu bērniem tik to labāko, tāpēc arī paceļu balsi, jo nedrīkst visu darīt, ko mazie grib. Vīrs iet pa māju, pieķeras pie katra rājiena un smejas, ka man bērnus atņems.

Vai, lūdzu, ir arī citi varianti, kā vīru var izdeklarēt no dzīvokļa? Ir ļoti grūti dzīvot ar tādu vīru, kas trīs gadus ģimeni nav atbalstījis finansiāli, pat zāles bērniem nav pircis, kad bērniņi slimoja, par komunālajiem maksājumiem visu ziemu ne centa neiedeva, bet tad, kad šobrīd notiek šķiršanās, viņš tēlo tēvu un vēl ņirgājas, sakot, ka novilcinās šķiršanos. Esmu izmisumā un tuvu nervu sabrukumam, bet esmu stipra bērnu dēļ, jo esmu laba māte, mīļa, gādīga, bez kaitīgiem ieradumiem, strādāju un uzturu bērniņus. Lūdzu, palīdziet man tikt vaļā no tāda vīra!

A
atbild:
10. augustā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dana Rone, zvērināta advokāte

Rīcība emocionālās vardarbības gadījumā

Iepazīstoties ar vispārīgu situācijas izklāstu, zvērināta advokāte Dana Rone norādīja uz vairākām iespējām tālākai rīcībai:

“Ja vīrs šobrīd ir emocionāli vardarbīgs – draud atņemt bērnus, izsaka nepamatotu kritiku, ņirgājas, pastāv iespēja tiesā iesniegt pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, lūdzot, piemēram, izlikt vīrieti no kopīgā mājokļa un, piemēram, noteikt aizliegumu vīram tuvoties sievietei un/vai bērniem. Šajā pieteikumā ir detalizēti jāapraksta, kad un kā izpaudās emocionālā vardarbība, kā izpaudās emocionālās ciešanas, kādas sekas tas rada un kāpēc tieši šāds aizsardzības līdzeklis būtu pats piemērotākais. Ir arī vēl citi aizsardzības līdzekļi, bet no konkrētās vēstules secināms, ka tieši izlikšana no mājokļa varētu būt pati efektīvākā. Šādā gadījumā tiesa var pieņemt, bet var arī nepieņemt lēmumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Ir jāsaprot, ka tas ir tikai pagaidu aizsardzības līdzeklis. Tāpēc tiesa, ja pieņems sievietei pozitīvu lēmumu, noteiks konkrētu termiņu, līdz kuram sievietei būs jāceļ tiesā prasība, piemēram, par laulības šķiršanu, vīra izlikšanu no mājokļa un citiem ģimenes tiesību jautājumiem, ko viņa vēlēsies atrisināt.

Ja vīrs sievu izsmej, kritizē un pazemo bērnu klātbūtnē, tad ir iespējams saukt palīgā policiju, kā arī rakstīt policijai iesniegumu par to, ka vīrs īsteno emocionālu vardarbību pret bērniem. Mātes pazemošana, apsaukāšana bērnu klātbūtnē tiek kvalificēta saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 172.2 pantu kā emocionāla vardarbība pret bērnu. Šo lietu izskata pašvaldības administratīvā komisija, un vīram var uzlikt administratīvo sodu. Šo iesniegumu policijai var rakstīt vienlaicīgi ar pieteikumu tiesai par pagaidu aizsardzību pret vardarbību.”

Kā paātrināt laulības šķiršanu

“Ātri laulību izšķirt var tikai pie notāra, kad abas puses piekrīt visiem jautājumiem. Tiesā ātrums nav garantēts vairāku iemeslu dēļ,” skaidro D. Rone. “Pirmkārt, ja puses tiešām dzīvo kopā vienā mājoklī, tad tiesa nespēs noskaidrot, no kura brīža faktiski puses vairāk neuztur kopīgu saimniecību. Tāpēc tiesa var būt spiesta atlikt laulības šķiršanu līdz brīdim, kamēr pagājuši trīs gadi no prasības pieteikuma iesniegšanas. Atsevišķos gadījumos tiesas Latvijā ir vispār noraidījušas prasības pieteikumu par laulības šķiršanu tāpēc, ka nav pagājuši trīs gadi, bet šāds risinājums tomēr nav pareizs, jo piespiedu laulība Latvijā nav paredzēta un labākais risinājums ir civillietas atlikšana uz vēlāku laiku. Ātrāk var izšķirt tad, ja ir pierādīta vardarbība no kāda laulātā puses. Šajā ziņā ļoti noderīgs būtu tiesas lēmums par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, jo arī emocionāla vardarbība ir vardarbība.”

Zvērināta advokāte uzsver: “Ja vīrs draud, ka trīs reizes nenāks uz tiesu, tad tas ir viens no mītiem, kas neatbilst patiesībai. Ja persona neierodas uz tiesas aicinājumu, viņai saskaņā ar Civilprocesa likuma 156. panta trešo daļu var uzlikt naudas sodu līdz 150 eiro (Jums no tā gan nebūs nekāda labuma, bet tas tomēr ir disciplinējošs līdzeklis), kā arī saskaņā ar Civilprocesa likuma 69. panta pirmo daļu var atvest piespiedu kārtā uz tiesu ar policiju. Šādu lūgumu tiesā Jūs varat izteikt pati.”

Ja prasība tiesā par laulības šķiršanu jau ir iesniegta, tad šādai prasībai var pievienot prasījumus gan par aizgādību pār bērniem, gan par saskarsmi ar bērniem, gan par vīra izlikšanu no mājokļa pēc laulības šķiršanas. “Ja tas netiks uzreiz prasīts, pēc laulības šķiršanas pabeigšanas būs jāiet nākamais riņķa dancis un jāturpina tiesāties par pārējiem jautājumiem. Tāpēc efektīvāk ir visus jautājumus atrisināt vienkopus,” norāda zvērināta advokāte.

Ņemot vērā, ka par šo konkrēto situāciju ir iesūtīti vairāki savstarpēji saistīti jautājumi arī iepriekš, visas turpmākās darbības būtu ļoti ieteicams veikt sadarbībā ar advokātu. “Ir risks, ka, pašas spēkiem rakstot prasības pieteikumus vai uzstājoties tiesas sēdēs, varat palaist garām kādu juridiski nozīmīgu aspektu, kuru pēc tam vairs nebūs iespējams labot,” uzsver D. Rone.

Ja tam nepietiek līdzekļu, par valsts nodrošināto juridisko palīdzību maznodrošinātajiem un personām ar trūcīgās personas statusu aicinām interesēties Juridiskās palīdzības administrācijā (bezmaksas informatīvais tālrunis 80001801). Juridisko palīdzību piedāvā arī augstskolu juridiskās fakultātes, piemēram, Biznesa augstskolas “Turība” bezmaksas juridisko konsultāciju birojs.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas