E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14853
Lasīšanai: 2 minūtes

Dižkoka aizsardzības regulējuma ievērošanu kontrolē Dabas aizsardzības pārvalde

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2018
Inguna

Kaimiņu pagalmā (pilsētā) aug koks, kam ir piešķirts dižkoka statuss. Koka zari sniedzas pāri robežai vairāk nekā 4 metrus virs saimniecības ēkas un līdz pat manai dzīvojamajai mājai, noēnojot un apdraudot ēkas ar krītošiem nokaltušiem zariem.

Kādas ir manas iespējas panākt koka apkopšanu, lai novērstu iespējamos bojājumus manam īpašumam? Mutiskā sarunā īpašnieks atsakās rīkoties. Kā es varu piedzīt nodarītos zaudējumus, ja krītošie zari sabojātu ēkas jumtu, kā jau agrāk ir noticis?

A
atbild:
23. jūlijā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr. 264 “Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju vispārējie aizsardzības un izmantošanas noteikumi” visi vietējo un citzemju sugu dižkoki un teritorija ap kokiem vainagu projekcijas platībā, kā arī 10 metru platā joslā no tās (mērot no aizsargājamā koka vainaga projekcijas ārējās malas) tiek uzskatīti par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām – dabas pieminekļiem un ir aizsargājami.

Dabas aizsardzības pārvalde saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 509 “Grozījumi Ministru kabineta 2007. gada 19. jūnija noteikumos Nr. 404 “Dabas resursu nodokļa aprēķināšanas un maksāšanas kārtība un kārtība, kādā izsniedz dabas resursu lietošanas atļauju”” kontrolē arī aizsargājamo teritoriju, sugu un biotopu, kā arī mikroliegumu aizsardzību regulējošo normatīvo aktu ievērošanu. Līdz ar to, lai risinātu šo jautājumu, Jums nepieciešams vērsties Dabas aizsardzības pārvaldē.

Savukārt nodarīto zaudējumu piedziņai ir nepieciešams celt prasību pirmās instances tiesā atbilstoši Civilprocesa likumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas