E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14848
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai var ierakstīt zemesgrāmatā mantotu īpašumu, neinformējot citus mantiniekus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2018
Jānis Paegle

Esmu saņēmis ziņu, ka man it kā pienākas mantojums – neliels dzīvoklītis no pirms gadiem trim mirušā vectēva. Gada laikā uz to nav pieteicies neviens mantinieks, lai gan bez manis ir arī viņa sieva, kas joprojām dzīvo minētajā dzīvoklītī. Notārs atbilstoši likumam pagājušā gada oktobrī ir apziņojis citus iespējamos mantiniekus. Jāpiezīmē, ka tas pat nav ierakstīts zemesgrāmatā. Īpašumtiesības ir tikai uz pirkuma līguma pamata.

Pēc notāra iesnieguma oktobrī apritēs gads, kad kāds var pieteikties. Jautājums – vai es drīkstu mēģināt vienpersoniski ierakstīt to dzīvoklīti uz sava vārda zemesgrāmatā, neinformējot un nevienojoties par to ar viņa sievu, kas dzīvo minētajā dzīvoklī un nav pieteikusies uz šo atstāto dzīvoklīti? Mantojuma nav bijis.

A
atbild:
20. augustā, 2018
Latvijas notārs
Ingūna Bobrovska, zvērināta notāre

Ja Jūs esat pieteicies mantojumam pēc likuma, bet citi iespējamie mantinieki notāra izsludinātajā termiņā nav izteikuši gribu par mantojuma pieņemšanu, tad Jums notāram jālūdz izdot mantojuma apliecību par tiesībām uz mantojumu pēc likuma. Ar šo dokumentu un citiem dokumentiem, kas pierāda Jūsu vectētiņa tiesības uz īpašumu, Jums jāvēršas pie notāra un jāsagatavo nostiprinājuma lūgums par savu īpašuma tiesību reģistrēšanu zemesgrāmatu nodaļā.

Jāatzīst gan, ka Jūsu vectētiņa sieva piecu gadu laikā varēs celt mantojuma prasību. Turklāt, ņemot vērā termiņa notecējumu, Jums būs jāapliecina notāram, ka esat pieņēmis vecmāmiņas atstāto mantojumu faktiskā valdījumā.

Lūdzu ņemt vērā, ka atbilde ir sagatavota, zinot un ņemot vērā tikai situācijas aprakstā minēto informāciju, kas var nesniegt priekšstatu par visiem būtiskajiem apstākļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas