E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31339
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai iespējams reģistrēt dzīvokli uz sava nepilngadīgā bērna vārda

J
jautā:
01. janvārī, 2024
Ināra

Labdien! Jautājums par īpašumu. Ir dzīvoklis uz mana vārda, pati esmu to nopirkusi, vēlos otrreiz apprecēties. Vai es jau iepriekš varu savu dzīvokli norakstīt dēlam? Kā tas jānoformē? Vai personai jābūt pilngadīgai, lai uz tās vārda norakstītu īpašumu? Ja, piemēram, es nenorakstu dzīvokli, vai manas nāves gadījumā pirmais mantinieks būtu mans otrais vīrs, ja mēs apprecētos?

A
atbild:
15. janvārī, 2024

Nekustamo īpašumu zemesgrāmatā var reģistrēt arī uz nepilngadīga bērna vārda ar nosacījumu, ka līdz viņa pilngadībai (18 gadu vecumam) bērns atrodas vecāku aizgādībā atbilstoši Civillikuma 177. pantā noteiktajam.

Par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā atbilstoši Civillikuma 994. pantā noteiktajam. 

Katrai personai, arī laulībā esot, ir tiesības uz savu atsevišķo mantu. Tas ir nostiprināts Civillikuma 91. pantā.  Katra laulātā atsevišķā manta it sevišķi ir manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķo mantu. Tātad dzīvoklis ir jūsu atsevišķā manta, un jūs ar to varat rīkoties pēc saviem ieskatiem.

Stājoties laulībā, laulātajiem ir tiesības noslēgt laulības līgumu, nosakot tajā visas mantas kopību vai šķirtību. Laulības līguma mērķis ir noregulēt laulāto mantiskās attiecības atbilstoši tam, kā to vēlas laulātie. Plašāk par laulības līgumu varat lasīt LV portāla publikācijā šeit.

Attiecībā uz mantojumu pārdzīvojušais laulātais manto no mirušā, neatkarīgi no tā, kāds mantisko attiecību veids pastāvējis starp laulātajiem laulības laikā. Tas ir noteikts Civillikuma 392. pantā.

Mantojuma atstājējam ir tiesības atstāt testamentu, novēlot savu mantu pēc saviem ieskatiem. Tomēr neatņemamās daļas tiesīgajiem mantiniekiem paliek tiesības izprasīt savu daļu no mantojuma naudā. Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma. Neatņemamās daļas tiesīgie ir laulātais un lejupējie, bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma atstājēju, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie atbilstoši Civillikuma 422., 423., 425. pantā noteiktajam.

Par nekustamā īpašuma reģistrēšanu uz dēla vārda, laulības līguma vai testamenta sastādīšanu jums ir jāsazinās ar zvērinātu notāru. Kontakti ir pieejami šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas