E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14822
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
6
3
6

Virkne problēmu par paša naudu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2018
Uldis

Labdien, taisos iegādāties dzīvokli kopā ar domājamām daļām no šķūņa un zemes kopīpašuma namā laukos. Mājā ir trīs dzīvokļi, katram ir savs šķūnis. 3. dzīvoklis pieder valstij, tur dzīvo paveca sieviete –tantiņa, kas to joprojām īrē no valsts. Bet 2. dzīvokli vēlos pirkt es, bet 1. dzīvokli ir nopircis kāds cilvēks, kurš pat nav izvācis vecā īpašnieka mantas, neuzkopj pagalmu savā domājamā daļā (pie saviem logiem). 3. dzīvokļa tantiņa Velta zināja stāstīt, ka 1. dzīvokļa īpašnieks ir bijis un tikai uzlicis piekaramo atslēgu, bet viņš tur nedzīvo. Manī raisās pamatotas bažas, ka būs apgrūtinoši ar viņu sazināties un viņu atrast, jo pēc CL viņam arī būtu jāpiedalās sarūsējušā un caurā jumta remontā līdzvērtīgi savai domājamai daļai. Tantuks zināja stāstīt, ka jumts ir avārijas stāvoklī! Bet eksperta atzinuma vēl nav. Kādā veidā Jūs iesakāt 1. dzīvokļa īpašnieku meklēt, jo tantiņa pat nezina, kā sauc jauno 1. dzīvokļa īpašnieku. Diez vai pašvaldība dos viņa vārdu vai telefona numuru, jo, iespējams, tos datus aizsargā personas datu aizsardzības likums. Ko man darīt? Esmu izmisumā. Vai man tiešām par savu naudu vajadzēs remontēt jumtu visai mājai, kurš ir iebrucis kopā ar abiem skursteņiem un pēc tam vērsties par atlīdzības pieprasīšanu tiesā pret valsti (3. dzīvoklis, kurā dzīvo tantiņa Velta) un pret šo jauno 1. dzīvokļa īpašnieku, kurš to nopircis, bet visu atstājis novārtā? Nevēlos attiecības pasliktināt kaimiņu starpā, vēršoties tiesā. Jo neizbēgami tās pasliktināsies, un neviena tiesnese nevarēs nolemt ietekmēt atbildētāja turpmākās dusmīgās domas izņemt no viņa prāta. Ar cieņu un ļoti ceru uz Jūsu kādu saprātīgu ieteikumu!

A
atbild:
01. augustā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Saprātīgs ieteikums būtu vēl un vēlreiz pārdomāt šā dzīvokļa pirkšanas darījumu. Savā jautājumā Jūs jau esat nosaucis vairākas grūtības, kas iezīmējušās saistībā ar iespējamo kļūšanu par vienu no mājas kopīpašniekiem. Jāņem arī vērā, ka juristi allaž norādījuši – kopīpašuma attiecības lielākoties tomēr ir kā bumba ar laika degli: agrāk vai vēlāk īpašnieku starpā var izcelties visdažādākās domstarpības, kam risinājums visbiežāk rodams tiesas ceļā.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš jautājumu komentē šādi: “Topošais dzīvokļa īpašnieks par savu naudu taisās iegādāties virkni problēmu. Nākamo darbību secība tad vienkāršā izklāstā būtu tāda: vispirms ir īpašuma iegādes darījums; tālāk – remontdarbi.

Jaunajam īpašniekam ir jāraksta vēstules pārējiem diviem dzīvokļu īpašniekiem ar aicinājumu sanākt kopā un apspriest jautājumu par nepieciešamo remontu, kā arī izdevumu sadalījumu. Visticamāk, viņa aicinājums tiks ignorēts, uz sanāksmi neviens neieradīsies. Lai māju saglābtu, aktīvajam īpašniekam nāksies remontus veikt par savu naudu, pēc tam proporcionāli domājamām daļām iekasējot izdevumus no abiem kopīpašniekiem.

Sertificētam speciālistam (tas var būt arī celtnieku pārstāvis) pirmām kārtām ir jāsastāda akts par jumta un skursteņu defektiem un nepieciešamajiem remonta darbiem; tālāk atliek algot būvniekus, un te jāiegaumē – līgumiem ar būvniekiem jābūt juridiski pareizi noformētiem, tāpat arī pavadzīmēm par visiem iegādātajiem materiāliem. Pēc pieņemšanas un nodošanas akta parakstīšanas par veiktajiem remontiem īpašniekam, kurš par visu samaksājis, jāraksta pretenziju vēstules abiem īpašniekiem ar prasību katram atlīdzināt savu daļu kopējā tēriņa. Ja viņi vai nu neliekas par vēstuli ne zinis, vai atsakās maksāt savu daļu izdevumu, ar prasību par zaudējumu piedziņu jāvēršas tiesā.

Potenciālajam dzīvokļa pircējam ir ļoti rūpīgi jāapdomā, vai viņš ir gatavs šādam “Golgātas ceļam”. Varbūt tomēr pameklēt kādu citu īpašumu, kas nenes sev līdzi tik daudz problēmu?”

Vēl piebilde – par kopīpašuma attiecībām izsmeļama informācija atrodama LV portāla rakstos “Kopīpašums un tā zemūdens akmeņi (I)”un “Kopīpašums un tā zemūdens akmeņi (II)”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas