E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14725
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Reģistri

Vai var pieņemt mātes kopdzīves partnera uzvārdu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūnijā, 2018
Kristaps

Labdien! Sakiet, lūdzu, kā notiek process, ja vēlos mainīt uzvārdu uz sava patēva uzvārdu? Īstais tēvs ir miris. Abi vecāki nav precējušies, bet ilgstoši atrodas civillaulībā. Vienīgais juridiskais dokuments ir patēva testaments, kur esmu minēts.

A
atbild:
16. jūlijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Diemžēl jautājumā nav minēts personas vecums, tāpēc sniedzam vispārīgu informāciju. Jebkurā gadījumā, lai personai varētu nomainīt uzvārdu, ir jāizpildās kādam no normatīvajos aktos minētajiem nosacījumiem. 

Uzvārda maiņa bērnam

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 134. punktā ir uzskaitīti konkrēti gadījumi, kādos var mainīt uzvārdu bērnam:

134.7. bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas;

134.8. bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību;

134.9 bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības;

134.10 svītrotas ziņas par vienu no vecākiem, bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības.

No minētā izriet – pamats bērna uzvārda maiņai var būt mātes stāšanās laulībā. Tad bērnam iespējams nomainīt uzvārdu uz mātes jauno uzvārdu, pamatojoties uz mātes iesniegumu dzimtsarakstu nodaļai un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu.

Vienlaikus jāņem vērā, ka minēto MK noteikumu 135. punktā teikts, ka šādā gadījumā ir nepieciešama abu vecāku piekrišana. Minētajā situācijā, kad viens no vecākiem ir miris, dzimtsarakstu nodaļa, pieņemot lēmumu, vērtēs bērna intereses un, ja bērns būs sasniedzis atbilstošu vecumu, noskaidros bērna viedokli. Tas nozīmē, ka gadījums tiks skatīts individuāli. 

Ja persona ir sasniegusi 15 gadu vecumu

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmā daļa paredz, ka vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no šādiem iemesliem:

  • vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  • persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu;
  • persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;
  • persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;
  • persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību, vai pēc laulības atzīšanas par spēkā neesošu;
  • personai mainīts dzimums;
  • viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

Kā redzams, normatīvie akti neparedz iespēju nedz bērnam, nedz pilngadīgai personai mainīt uzvārdu uz savas mātes kopdzīves partnera uzvārdu. Ja pašreizējais uzvārds nepatīk, iespējams, var mēģināt uzvārdu mainīt, pamatojoties uz Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmās daļas 1. punktu “uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā”. Šādā gadījumā personai ir jāiesniedz dzimtsarakstu nodaļai attiecīgs rakstveida iesniegums, kurā jānorāda uzvārda maiņas iemesls, jāiesniedz fotogrāfija un citi dokumenti, kas uzskaitīti likuma 5. pantā, kā arī klāt jāpievieno argumentēts skaidrojums, kāpēc pašreizējais uzvārds apgrūtina iekļauties sabiedrībā un kā izvēlētais vārds vai uzvārds veicinās iekļaušanos sabiedrībā. 

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 44. panta trešā daļa noteic: ja dzimtsarakstu nodaļai nav pietiekama pamata labot vai papildināt civilstāvokļa aktu reģistra ierakstu vai starp ieinteresētajām personām ir strīds, vai civilstāvokļa aktu reģistra ieraksts ir izdarīts ārvalstī, civilstāvokļa aktu reģistra ierakstu labo vai papildina, pamatojoties uz tiesas spriedumu.

Vienlaikus jāatzīmē, ka tiesu praksē, izvērtējot uzvārda maiņas pieļaujamību, tiek ņemti vērā arī apsvērumi par ģimenes un dzimtas identitāti. Ņemot vērā uzvārda kā personvārda nozīmi personas piederības noteikšanai konkrētai ģimenei un dzimtai, uz personas tiesībām mainīt uzvārdu raugās ne tikai no personas tiesību aizsardzības viedokļa, bet arī no citu cilvēku tiesību aizsardzības, kas šajā gadījumā ir unikālu ģimenes un dzimtas uzvārdu kā identitātes elementu aizsardzība.

Aicinām arī personiski vērsties Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā (kontaktinformācija šeit) un noskaidrot par savām iespējām mainīt uzvārdu, minot jau konkrēti savu vecumu un citus apstākļus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas