E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14662
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai jāmaksā mantota īpašuma nodokļa parāds

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2018
Andris

Labdien! Mantošanas ceļā esmu kļuvis par īpašnieku 1/2 domājamās daļas no īpašuma, kurai nav nekustamā īpašuma nodokļa parādu. Kā noskaidrojās dokumentu kārtošanas procesā, otrai domājamai daļai no šī īpašuma pašreiz nav īpašnieka (jau aptuveni 10 gadus) un varu uz to pretendēt, jo esmu attāls radinieks pēdējam šīs otras domājamās daļas īpašniekam. Vai gadījumā, ja pie notāra piesakos un iegūstu īpašumā šo otru domājamo daļu, man būs jāsamaksā par to nekustamā īpašuma nodoklis, kas nav maksāts aptuveni 10 gadus? (Uz šīs zemes atrodas arī māja, kas pieder citai, nesaistītai, personai.)

A
atbild:
21. jūnijā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Saskaņā ar Civillikuma 701. panta noteikumiem ar mantojuma pieņemšanu un iegūšanu visas mantojuma atstājēja tiesības un saistības, ciktāl tās neizbeidzas ar viņa personu, pāriet uz mantinieku. Attiecīgi, ja mantojuma atstājējam ir bijušas saistības, par kurām pieteikta kreditora pretenzija, kas nav dzēsta, mantiniekam būs jāatbild par šīm saistībām.

Izņēmums var būt vien gadījumā, ja izmantota inventāra tiesība (ne vēlāk par diviem mēnešiem no ziņu saņemšanas par mantojuma atklāšanos jāgriežas pie notāra ar lūgumu uzdot sastādīt inventāru).

Saskaņā ar Civillikuma 711. panta noteikumiem mantinieks, kas pieņēmis mantojumu ar inventāra tiesību, atbild par mantojuma atstājēja parādiem un citiem prasījumiem pret to tikai šā mantojuma apmērā, turklāt viņam ir tiesība atvilkt no tā vajadzīgās summas mantojuma atstājēja apbedīšanai, inventāra sastādīšanai un citiem tiesu izdevumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas