E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14551
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
3
1
3

Nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma, deklarēšana un samaksa

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2018
Tatjana

Labdien, cienījamie juristi! Nevaru atrast konkrētu interesējošo atbildi, līdz ar to griežos pie Jums.
Jautājums ir sekojošs: Krievijas pilsonis ar patstāvīgo uzturēšanās atļauju Latvijā pārdod savu mantojumu (nekustamo īpašumu) Krievijā un grib skaidro naudu pēc tam ieskaitīt savā bankas kontā Latvijā.
Ja tas tiek pārdots par summu, piemēram, 9000 EUR (vai citu summu, kas mazāka par 10 000 EUR), ir jādeklarē šis ienākums un jāmaksā kāds nodoklis? Ja jādeklarē un jāmaksā, tad kādā apmērā?
Ja pārdod par summu, kas lielāka par 10 000 EUR, ir jādeklarē šis ienākums un jāmaksā nodoklis? Ja jādeklarē un jāmaksā, tad kādā apmērā? Krievijā nodokļi nebūs jāmaksā, jo piecu gadu laikā netika veikti darījumi ar nekustamo īpašumu. Pateicos jau iepriekš!

A
atbild:
12. jūnijā, 2018

Pieņemot, ka Krievijas pilsonis ar pastāvīgās uzturēšanās atļauju ir Latvijas nodokļu rezidents, sniedzam šādu viedokli.

Fiziskās personas ienākums, par kuru jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ir ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Nodokļa likme ir 20 procenti.

Ienākumu nosaka, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas (neatkarīgi no tā, vai pārdošanas cena ir lielāka vai mazāka par 10 000 eiro) atņemot iegādes vērtību un nekustamajā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību tā turēšanas laikā.

Ja nekustamais īpašums iegūts mantojuma ceļā, par tā iegādes vērtību uzskata attiecīgi mantojuma masā ietilpstošā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību.

Nekustamā īpašuma iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, komisijas nauda un citi līdzīgi izdevumi, kā arī veiktais ieguldījums nekustamajā īpašumā tā turēšanas laikā ir dokumentāri pierādāmi izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma uzlabošanu un atjaunošanu.

Nodokļa maksātājs (rezidents), kurš gūst ienākumu no kapitāla pieauguma un kura kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem ceturksnī pārsniedz 1000 eiro, deklarāciju par ienākumu no kapitāla par ceturksnī gūto ienākumu iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam vienreiz ceturksnī līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam. Nodokļa maksātājs (rezidents), kurš gūst ienākumu no kapitāla pieauguma un kura kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem ceturksnī nepārsniedz 1000 eiro, deklarāciju par ienākumu no kapitāla par taksācijas gadā gūto ienākumu iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam līdz taksācijas gadam sekojošā gada 15. janvārim.

Nodokļa maksātājs iemaksā budžetā aprēķinātā nodokļa summu ne vēlāk kā 15 dienu laikā no noteiktās deklarācijas par ienākumu no kapitāla iesniegšanas dienas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas