E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14522
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Kam jāatceļ īpašuma arests

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2018
Lasitājs

Nopirku izsolē nekustamo īpašumu, aktu apstiprināja, lemjot par visu aizlieguma zīmju dzēšanu, saņēmu zemesgrāmatas apliecību (tīru, bez aizliegumiem). Pēc trim mēnešiem nolēmu pārdot šo īpašumu, bet izrādījās, ka joprojām pastāv arests uz šo īpašumu, kas netika noņemts (īpašums tika pārdots izsolē kā kompensācijas piedziņa kriminālprocesā ar ZTI).

Jautājumi: 1. Vai zemesgrāmatu nodaļas tiesnese (kas izsniedza apliecību) rīkojās pareizi, reģistrējot NĪ uz ieguvēja vārda, nenoņemot arestu? 2. Vai ZG tiesnesei (kas izsniedza apliecību) bija jāsper soļi, lai arestu noņemtu? 3. Kam bija jānoņem arests?

A
atbild:
24. maijā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Raivo Sjademe, zvērināts advokāts

Kriminālprocesa likuma 364.1 pants nosaka: Ja zvērinātam tiesu izpildītājam Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā, veicot nolēmuma izpildi, ir nepieciešams vērst piedziņu uz arestēto mantu, viņš ar pieteikumu vēršas pie procesa virzītāja. Procesa virzītājs, izvērtējot kriminālprocesa apstākļus un tā prasījuma būtību, kura apmierināšanai reģistrēta atzīme par piedziņas vēršanu, pieņem lēmumu par atļauju vai aizliegumu tiesu izpildītājam vērst piedziņu uz šo mantu. Ja procesa virzītājs ir tiesnesis vai tiesa, pieteikumu izskata un lēmumu pieņem rakstveida procesā. Lēmumā par atļauju vērst piedziņu uz arestēto mantu norāda summu, kas saglabājama mantisko jautājumu nodrošināšanai kriminālprocesā. Procesa virzītāja pieņemtais lēmums nav pārsūdzams.

Savukārt 366. pants par mantas aresta atcelšanu nosaka:

(1) Procesa virzītājs pieņem lēmumu par mantas aresta atcelšanu un par to nekavējoties paziņo personām, kuru mantai bija uzlikts arests vai kuru glabāšanā bija nodota arestētā manta. Lēmums par aresta atcelšanu jāpieņem, ja:

5ˡ) arestēto mantu ar procesa virzītāja atļauju Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā tiesu izpildītājs pārdevis, lai veiktu nolēmuma izpildi;

6) zudis jebkurš cits iemesls mantisko jautājumu risinājuma nodrošināšanai.

Jautājuma uzdevējam ir jāvēršas pie procesa virzītāja ar pieteikumu par mantas aresta atcelšanu.

Tiesnesei nav pašai nekas jādara. Katrai personai pašai jāvēršas, lai aizstāvētu vai realizētu savas tiesības. Šādā gadījumā tiesnesis vai nu apmierina, vai noraida pieteikumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas