E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14437
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
39
39

Policisti trokšņošanas gadījumus vērtē individuāli

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2018
Līga

Ko darīt, ja kaimiņi klausās skaļu mūziku? Policija atbrauca, pateica, ka tā nav skaļa, basi nedārdēja, lai gan mums skan pa visu pagalmu. Mūzika traucē tikai mums ar vīru, jo mūsu mājas ir tieši blakus. Policists teica, ka es pati esmu vainīga, jo nosūdzēju kaimiņus bāriņtiesai, tāpēc, kad atbraucu no darba, lai gan vīrs runāja ar viņiem, dārd riktīgi. Un nākamreiz maksāšu sodu par policijas traucēšanu. Izrādās, mēs traucējam kaimiņiem ballēties.

Vai es arī drīkstu no pulksten 7 rītā līdz 11 naktī klausīties mūziku, cik skaļi gribu, un man par to nekas nebūs?

A
atbild:
14. maijā, 2018

Gadījumos, ja kaimiņi trokšņo regulāri, var saukt policiju. Sākumā problēmu vajadzētu risināt pārrunu ceļā, jo ne vienmēr kaimiņi apzinās, ka ir kādam traucējuši.

Kādā citā līdzīgā LV portāla e-konsultācijā Rīgas pašvaldības policija atzīst, ka pašlaik policijas iespējas ir ierobežotas, jo neviens normatīvais akts nenosaka atbildību par trokšņošanu (agrāk noteica, taču pēc Satversmes tiesas sprieduma attiecīgo Rīgas domes saistošo noteikumu punktu atcēla – http://www.satv.tiesa.gov.lv/press-release/rigas-domes-saistoso-noteikumu-normas-par-troksnosanas-kontroli-rigas-administrativaja-teritorija-neatbilst-satversmei/).

Līdz ar to par trokšņošanu vien policija personas nevar saukt pie atbildības, tomēr tas nenozīmē, ka tiesības uz trokšņošanu ir absolūtas. Proti, iedzīvotāji, realizējot savas trokšņošanas tiesības, nedrīkst aizskart citu tiesības uz mieru.

Šāda veida gadījumus policisti vērtē individuāli. Taču, ja tiek konstatēts pārkāpums, praksē visbiežāk pirmajā izsaukumā tiek izteikts brīdinājums, savukārt, ja izsaukumi atkārtojas, tad ir pamats trokšņotājus saukt pie atbildības par sīko huligānismu. Par minēto pārkāpumu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir paredzēts sods no 70 līdz 500 eiro apmērā.

Policiju var turpināt saukt arī pēc tam, kad tā jau vienreiz ir paviesojusies attiecīgajā dzīvoklī, pat tad, ja trokšņošana atsākas uzreiz pēc policijas aizbraukšanas.

Labs saturs
39
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas