E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14356
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
25
25

Ikvienam ir tiesības uz mājokļa neaizskaramību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2018
Lara

Labdien! Gribēju painteresēties par šādu jautājumu – vai pašvaldībai (Cēsīs) ir tiesības ienākt privātīpašumā, nepaprasot vai nesaskaņojot atļauju ar īpašnieku, apsekot un fotografēt teritoriju? Netika uzrādītas nekādas rakstiskas sūdzības un nekas cits. Domes sēdes locekļi – kādi 4 cilvēki, tai skaitā policists. Vai viņiem ir tiesības šādi rīkoties? Sevišķi, ja ir zīme “Privātīpašums”. Paldies!

A
atbild:
09. maijā, 2018
Tieslietu ministrija
Lana Mauliņa, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Republikas Satversmes (turpmāk tekstā – Satversme) 96. pants noteic, ka ikvienam ir tiesības uz privātās dzīves, mājokļa un korespondences neaizskaramību.

Tiesības uz mājokļa neaizskaramību valstij liedz aizskart mājokli un uzliek pienākumu nodrošināt pienācīgu aizsardzību pret citām personām, kas var apdraudēt personas mājokli. Šīs tiesības gan nav absolūtas, un saskaņā ar Satversmes 116. pantu tās var ierobežot likumā paredzētajos gadījumos, lai aizsargātu citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrisko drošību, labklājību un tikumību.

Gadījumos, kad tiesības uz mājokļa neaizskaramību tiek ierobežotas, ir jāievēro vispārējie cilvēktiesību ierobežošanas priekšnoteikumi. Proti, šādam ierobežojumam ir jābūt noteiktam ar pienācīgā kārtā pieņemtu likumu, tam ir jābūt leģitīmam mērķim un ierobežojumam ir jābūt samērīgam.

Lai nodrošinātu personai adekvātu aizsardzību pret patvaļīgu iejaukšanos tās privātajā dzīvē, likumā ir pietiekami skaidri jānosaka kompetentajām iestādēm piešķirtās rīcības brīvības robežas un tās lietošanas veids, ievērojot attiecīgā pasākuma leģitīmo mērķi (skatīt Eiropas Cilvēktiesību tiesas 2000. gada 4. maija sprieduma lietā “Rotaru v. Romania” 55. punktu).

Saskaņā ar likuma “Par policiju” 12. panta pirmās daļas 16. punktu policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības jebkurā diennakts laikā iekļūt dzīvoklī bez tajā dzīvojošo atļaujas (ja nepieciešams, lietojot fizisku spēku) gadījumos, kad persona aizturama nozieguma vietā vai ir apdraudēta citu personu dzīvība, kā arī tiesības jebkurā diennakts laikā iekļūt nedzīvojamās telpās un zemes gabalu teritorijā (ja nepieciešams, lietojot fizisku spēku), izņemot tās nedzīvojamās telpas un zemes gabalu teritoriju, kam ir eksteritoriāls vai speciālā režīma statuss, gadījumos, kad persona aizturama nozieguma vietā, apdraudēta citu personu dzīvība, ir pamatotas aizdomas, ka tajā atrodas persona, kura tiek turēta aizdomās, apsūdzēta vai notiesāta par smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu un izvairās no izmeklēšanas, tiesas vai soda izciešanas, vai bezvēsts prombūtnē esoša nepilngadīga persona, kā arī stihisko nelaimju un citu ārkārtēju notikumu gadījumos, kad apdraudēta personu un sabiedrības drošība.

Ikreiz, kad policijas darbinieki šajā pantā paredzētajos gadījumos ir iekļuvuši personu dzīvoklī pret iemītnieku gribu vai lietojot fizisku spēku, par to nekavējoties, bet ne vēlāk kā 24 stundu laikā rakstveidā jāziņo prokuroram. Jebkurā citā gadījumā iekļūšana dzīvojamās un citās telpās ir pieļaujama tikai likumā noteiktajos gadījumos uz tiesneša lēmuma pamata vai neatliekamos gadījumos ar prokurora piekrišanu kratīšanas izdarīšanai.

Ne no likuma “Par pašvaldībām”, ne no Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma, ne no Cēsu novada domes 2013. gada 18. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. 18 “Cēsu novada pašvaldības nolikums” neizriet, ka pašvaldības domes deputātam būtu tiesības bez īpašnieka atļaujas piekļūt privātīpašumam.

Labs saturs
25
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas