E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14332
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Cietušā statuss

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. aprīlī, 2018
Ilmārs Tučs

Labdien! Gribētos dzirdēt "LV portāla" viedokli par cietušā statusu sekojošos apstākļos. Ja tiek ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 260. panta (kura piemērošanas obligāts priekšnoteikums ir miesas bojājumi), vai ir pieļaujams atzīt par cietušajām arī personas, kuras avārijā nav savainotas (cietusi viņu manta)? Piemēram, avārijas rezultātā cietušās puses auto pārvēršas lūžņos, bet pats auto īpašnieks negūst miesas bojājumus (kriminālprocesu ierosina sakarā ar citu cietušajā auto braukušu personu, kura avārijā guvusi ievainojumus). Auto īpašnieks var pieprasīt cietušā statusu?

A
atbild:
22. maijā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Armands Smans, zvērināta advokāta palīgs

LV portāls aprakstīto situāciju lūdza komentēt Zvērinātu advokātu kolēģijas zvērināta advokāta palīgam Armandam Smanam. Viņš vērš uzmanību, ka jautājums nav vienkāršs un var paust tikai savu viedokli, pieļaujot, ka praksē varētu būt šim viedoklim pretējs lēmums.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 95. panta pirmo daļu cietušais kriminālprocesā var būt fiziska vai juridiska persona, kurai ar noziedzīgu nodarījumu radīts kaitējums, proti, morāls aizskārums, fiziskas ciešanas vai mantisks zaudējums. No minētās normas izriet, ka, atzīstot personu par cietušo, kaitējumam jābūt radītam ar noziedzīgu nodarījumu.

Krimināllikuma 260. pantā ir paredzēta atbildība par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli, un ja tās rezultātā cietušajam nodarīts viegls/vidējs/smags miesas bojājums, vai ja tās rezultātā ir izraisīta cilvēka vai vairāku cilvēku nāve.

“Ievērojot minēto, par personu, kurai ar Krimināllikuma 260. pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu radīts kaitējums, var atzīt tikai to personu, kura ir guvusi miesas bojājumus, vai arī kādu no mirušā tuviniekiem, ja persona ir mirusi,“ uzskata A. Smans. Viņš turpina, ka persona, kura nav guvusi miesas bojājumus, nevar tikt atzīta par personu, kurai ir radīts kaitējums saistībā ar Krimināllikuma 260. pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, jo šai personai nav iestājušās Krimināllikuma 260. pantā norādītās kaitīgās sekas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas