E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14111
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Pretprasību var celt, līdz lietas izskatīšana pasludināta par pabeigtu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. martā, 2018
Atis

Labdien! Lūdzu, izskaidrojiet, ko praktiski nozīmē Civilprocesa likuma 136. panta norma: “Atbildētājs ir tiesīgs līdz brīdim, kad lietas izskatīšana pēc būtības pabeigta, pirmās instances tiesā celt pret prasītāju pretprasību.” Vai tas nozīmē brīdi, kad tiesa pieņem lēmumu, vai arī brīdī, kad ir sākusies lietas izskatīšana? Es esmu atbildētājs un izvērtēju, kad man iesniegt pretprasību par nekustamo īpašumu. Ko nozīmē minētā panta 3. daļā lietotais jēdziens “savstarpējs ieskaits” ("Tiesa pieņem pretprasību, ja: starp sākotnējo prasību un pretprasību iespējams savstarpējs ieskaits.")?

A
atbild:
03. aprīlī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Kucenko, zvērināts advokāts

Brīdi, kad lietas izskatīšana pēc būtības pabeigta, nosaka Civilprocesa likuma 183. pants – tas ir brīdis, kad tiesa, noskaidrojusi lietas dalībnieku viedokli par iespēju pabeigt lietas izskatīšanu pēc būtības, pasludina lietas izskatīšanu par pabeigtu un pāriet pie tiesas debatēm. Tieši līdz šim brīdim iespējama pretprasības celšana.

Savstarpēja ieskaita jēdziens atklāts Civillikuma 1846. pantā, proti, tā ir prasījuma dzēšana ar pretprasījumu. Savukārt Civillikuma 1847.–1851. pantā noteikti ieskaita izlietošanas priekšnoteikumi un ierobežojumi. Civilprocesā ieskaita izmantošana iespējama, piemēram, lietā par pilnvarnieka nodarīto zaudējumu piedziņu, ceļot pretprasību par šī prasījuma (daļēju) dzēšanu uz atbildētāja (pilnvarnieka) attaisnoto izdevumu ieskaita pamata, vai arī lietā par divpusēja līguma izpildi, kur katrai no pusēm pret otru pusi ir prasījums par savstarpēju maksājuma (arī līgumsoda) saistību izpildi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas