E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14004
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Kurš no mantiniekiem dzīvos mantotajā īpašumā – kā sadalīt?

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2018
Armands

Labdien! Dzīvoju dzīvoklī ar sievu. Nesen nomira mana māte, kura bija šī dzīvokļa īpašniece. Pagaidām kārtojam mantojuma lietas. Šobrīd mana māsa draud, ka viņai ir tiesības nākt un dzīvot šajā dzīvoklī, neskatoties uz to, ka visu laiku dzīvoja citur. Kādas ir viņas tiesības šajā gadījumā?

A
atbild:
02. augustā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ieva Timermane, zvērināta advokāte

Jautājumu uzdod dzīvojamās telpas lietotājs, kurš ir līdztiesīgs mantot no savas mātes tāpat kā māsa, un kā savas mātes likumiskais mantinieks var pretendēt uz tādu pašu mantojuma daļu kā māsa. Tomēr gadījumā, ja māte par labu māsai taisījusi testamentu, tad dēls kā neatraidāmais mantinieks ir tiesīgs prasīt no testamentārā mantinieka, lai tam izmaksā tā neatraidāmo daļu (puse no tā, kas pienāktos gadījumā, ja testaments nebūtu ticis atstāts).

Mantiniekam ir jādodas pie zvērināta notāra, lai apstiprinātu mantošanas tiesības.

Atsevišķi apskatāmas dzīvokļu lietotāju tiesības uz turpmāku dzīvojamās telpas lietojumu, ko tiem piešķīris mantojuma atstājējs, neatkarīgi no tā, vai viņi manto kādu daļu no mantojuma.

Atbilstoši Civillikuma 701. panta nosacījumiem ar mantojuma pieņemšanu un iegūšanu visas mantojuma atstājēja tiesības un saistības, ciktāl tās neizbeidzas ar viņa personu, pāriet uz mantinieku. Mantojuma atstājēju lietošanas atvēlējums ir tiesisks darījums, kas saista mantiniekus. Jautātājam būtu individuāli jāvēršas pēc juridiskas palīdzības, lai izvērtētu, kādas tiesiskās attiecības sakarā ar dzīvokļa lietojumu pastāvēja starp dzīvokļa lietotāju un mantojuma atstājēju, kuriem piederošos īpašumus tie lietoja bez jebkādas iebildes no mantojuma atstājēja puses, un kādi par to ir pierādījumi. Atkarībā no juridiskās palīdzības sniedzēja secinājumiem, par mantojuma atstājēja saistību pret lietotāju var būt iesniedzams kreditora (dzīvokļa lietotāja kā tiesīgās personas) prasījums pret mantojumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas