E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13482
Lasīšanai: 2 minūtes
19
19

Brīvas dienas saistībā ar tuva ģimenes locekļa nāvi pienākas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. decembrī, 2017
Anna Veigela

Nomira mammas civilvīrs. Kopā nodzīvoti 32 gadi. Mamma 85 gadus veca. Vai man pienākas divas apmaksātas brīvdienas bēru rīkošanai? Strādāju pirmsskolas iestādē.

A
atbild:
27. decembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesību akti pilnā apmērā neklasificē visus tuviniekus un tuvus ģimenes locekļus, kuru nāves gadījumā darbiniekam ir tiesības uz divām brīvām darba devēja apmaksātām dienām bēru organizēšanai.  Tomēr jēdziens “tuvs ģimenes loceklis” līdzās tādiem jēdzieniem kā “laulātais”, “vecāki”, “bērni” Darba likumā ir minēts.

Šādu situāciju risināšanai parasti darba devējs izstrādā iekšējo normatīvo aktu – koplīgumu, sociālo garantiju nolikumu vai citu dokumentu, kurā ir dots gan tuva ģimenes locekļa jēdziena skaidrojums, gan iesniedzamo dokumentu uzskaitījums. Piemēram, darba devējs var aprobežoties tikai ar darbinieka iesniegumu, kurā tas lūdz piešķirt divas brīvas dienas, pamatojoties uz Darba likuma 74. panta pirmās daļas 4. punktu.

Ja gadījumā iekšējā dokumentā ir paredzētas ne tikai brīvas dienas, bet arī pabalsts, darba devējs lūgs iesniegt situāciju apstiprinošu dokumentu, piemēram, mirušā tuvinieka miršanas apliecības kopiju.

Noteikti rakstiet iesniegumu par brīvu dienu piešķiršanu, kā arī noskaidrojiet personāldaļā par, iespējams, vēl citu atbalsta veidu.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas