E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13472
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Biedra naudas maksāšanas kārtību noteic biedrības statūtos

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. decembrī, 2017
Andrejs

Paskaidrojiet, lūdzu, kāds likums reglamentē biedra naudu apmaksāšanu garāžas īpašnieku kooperatīvā (GIKS)? Ja man pieder 5 garāžas vienā GIKS, kā būtu jāmaksā biedra nauda? Tagad GIKS saņem no manis 5 biedru naudas, bet es tam nepiekrītu, tāpēc ka cilvēks ir viens, GIKS biedrs ir viens un man ir tikai viena balss kopīpašnieku sapulcē. Ja man ir taisnība, kādā veidā es varu dabūt atpakaļ pārmaksāto naudu?

A
atbild:
03. janvārī, 2018
Līga Pauliņa
LV portāls

Iestāšanās maksas un biedra naudas lielumu vai noteikšanas kārtību saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 13. panta pirmās daļas 11. punktu noteic kooperatīvās sabiedrības statūtos. Tādējādi Jūsu GIKS statūtos var būt noteikts, ka biedra naudas apmērs ir atkarīgs no Jums piederošo garāžu skaita.

Savukārt saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 3. panta 3.punktu katram kooperatīvās sabiedrības biedram biedru kopsapulcē ir viena balss. Arī tad, ja Jums pieder pajas, saskaņā ar minētā likuma 40. panta pirmo daļu kopsapulcē (pilnvaroto sapulcē) katram kooperatīvās sabiedrības biedram neatkarīgi no viņam piederošo pamatpaju skaita ir tikai viena balss.

Jūsu gadījumā būtu jāsāk ar iepazīšanos ar kooperatīvās sabiedrības statūtiem. Ja uzskatāt, ka biedra nauda no Jums iekasēta nepamatoti, Jums jāvēršas ar prasību pie kooperatīvās sabiedrības izpildinstitūcijas (visticamāk, valdes, ja statūtos nav noteikts citādi). Valdes lēmumu var apstrīdēt dalībnieku sapulcē. Strīdus gadījumā varat vērsties ar pieteikumu tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas