E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13421
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Kā rīkoties, lai mantojums netiktu apstrīdēts

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2017
Ilvars

Labdien! Man ir jautājums par vecāku dzīvokļa mantojumu. Dzīvoklis ir uz tēva vārda, viņš grib to atstāt man. Man ir divas māsas, kuras arī varētu pretendēt uz īpašumu, lai gan viņas jau agrāk dabūja savas daļas no citiem īpašumiem. Dzīvoklis ir arī ieķīlāts bankā, savā laikā ņemts kredīts dzīvokļa remontam. Ko Jūs varētu ieteikt, lai īpašums tiktu man un nevarētu pārstrīdēt? Paldies!

A
atbild:
24. janvārī, 2018
Latvijas notārs
Agra Šeibe, zvērināta notāre

Jums ir tiesības slēgt mantojuma līgumu. Tas būtu droši, un to nevarētu apstrīdēt. Līgumisko mantošanu nodibina ar līgumu, ar kuru viens līdzējs otram vai vairāki līdzēji cits citam piešķir tiesību uz savu nākamo mantojumu vai tā daļu. Mantojuma līgums jātaisa pie notāra. Tomēr jāatceras, ka mantojuma līgumā jāievēro noteikumi par neatņemamo daļu. Neatņemamās daļas tiesīgie, t.i., Jūsu māsas, var atteikties no savas neatņemamās daļas, slēdzot ar mantojuma atstājēju mantojuma atteikšanās līgumu kā atsevišķu aktu vai pievienojoties mantojuma līgumam. Mantojuma līgums ir jāieraksta zemesgrāmatā, mantojuma atstājējam dzīvam esot.

Tā kā īpašums ir ieķīlāts, lai ievestu mantojuma līgumu zemesgrāmatā, būtu jāzina, vai kreditors ir vai nav ierakstījis zemesgrāmatā aizlieguma atzīmi, un aizlieguma atzīmes saturs. Vēršu uzmanību, ka gadījumā, ja saistības netiks pildītas, šo dzīvokļa īpašumu kreditors varēs atsavināt, neskatoties uz noslēgto mantojuma līgumu.

Ja māsas atsakās pievienoties mantojuma līgumam un neatsakās no savas neatņemamās daļas, tad tētim jātaisa publisks testaments, kurā, izsakot savu gribu, šis dzīvoklis jānovēl Jums. Testamentā būtu jānorāda īpašumi, kurus māsas tēva dzīves laikā jau saņēmušas. Tas nepieciešams, jo Civillikums paredz, ja kāds pēcnācējs, mantojuma atstājējam dzīvam esot, ir jau saņēmis mantojuma daļu, tad viņa pienākums ir vai nu pievienot mantojuma masai visu iepriekš saņemto, vai arī ieskaitīt to savā mantojuma daļā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas