E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1313
Lasīšanai: 3 minūtes

Kopsapulci var aizstāt ar aptauju

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2012
andris saulitis

Vai pilnvarojuma līgumu (ne pārvaldīšanas) daudzdzīvokļu mājas īpašnieki var slēgt bez kopsapulces sasaukšanas un vai pietiek ar divām trešdaļām parakstu?

A
atbild:
09. augustā, 2012
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

LR Civillikuma 2289.pantā var iepazīties ar formulējumu par pilnvarojuma līgumu; par to ir izsmeļoši izklāstīts arī turpmākajos likuma pantos līdz 2317.pantam, kur sīki norādīti gan pilnvarotāja (uzdevuma devēja) devēja, gan pilnvarnieka (uzdevuma ņēmēja) tiesības un pienākumi.

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 20.pantu pilnvarojuma līgumu ir iespējams noslēgt, nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci. Taču, lai līgums likumīgi būtu spēkā, ir nepieciešama 50% plus viena dzīvokļa īpašnieka piekrišana.
Kopsapulci par līguma slēgšanu var aizstāt ar aptauju.

Kā uzsver Juridiskās koledžas docētāja Iveta Puķīte, pirmām kārtām ir obligāti jānodrošina, lai visi dzīvokļu īpašnieki saņemtu uzaicinājumu piedalīties aptaujā par līguma slēgšanu. Šo uzaicinājumu un līguma projektu katram dzīvokļa īpašniekam var iedot personiski; to var iemest pastkastē, bet tad jābūt sagatavotam aktam, kuru klātienē paraksta vairāki iniciatīvas grupas locekļi, apliecinot, ka šī darbība patiešām ir veikta.

Kā trešo iespēju I.Puķīte min ierakstītas vēstules nosūtīšanu, it īpaši, ja aptauja skar kādu nopietnu jautājumu (un pilnvarojuma līguma noslēgšana patiešām tāds ir) vai jau iepriekš paredzamas domstarpības un lēmuma likumības apstrīdēšana. Ja aptaujas dalībniekiem ir iesniegts nevis līgums, bet informācijas sniegšanas nolūkā tikai līguma projekts, tad apsaimniekotāja (piemēram, pārvaldnieka vai mājas vecākā) pienākums ir uzaicināt visus dzīvokļu īpašniekus parakstīt šo dokumentu, vai arī pašam apstaigāt dzīvokļus un iegūt parakstus.

Ja pilnvarojuma līgums ir saistīts ar mājas siltināšanu, tad paraugu var iegūt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) interneta vietnē, un turpat atrodama arī sīkāka informācija par pilnvarojuma līguma slēgšanu (gan paturot prātā, ka kopsapulci var aizstāt ar aptauju).

Papildu informācijai – LV portāla atbildes uz lasītāju jautājumiem par daudzdzīvokļu nama apsaimniekošanu:
Koplīgums faktiski ir pilnvarojuma līgums
Daudzdzīvokļu mājas apsaimniekošana

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas