E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5563
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Lai siltinātu māju, jāiegūst vairāk nekā puses dzīvokļu īpašnieku piekrišana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2014
Kristine

sveiki...mana vecmamma dzīvo dzīvoklī, bez viņas dzīvokļa mājā ir vēl 7 dzīvokļi. Un tur ir tā, ka viens cilvēks ir privatizējis 3 dzīvokļus tajā mājā un jūtas, ka var visu...tagad ir pacēlusies tēma par to, ka viņa grib siltināt māju, tāpēc sasauca sapulci un nolēma, ka jāmaksā katram dzīvoklim 20 euro mēnesī it kā par to remonta sākšanu...bet ir viens klupšanas akmens...nav nekādi papīri, nekā, ka tur vispār kāds ko grib darīt...vecmamma ir izmisumā, jo katru dienu tik kaimiņiene prasa, kad būs nauda...kur omei ir jāgriežas, lai izrisinātu šo murgaino situāciju, jo šī izskatās pēc kādas krāpšanas...paldies

A
atbild:
07. novembrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Mājas siltināšana pati par sevi ir ļoti noderīgs process – vismaz pēc līdzšinējiem valsts atbalsta programmas nosacījumiem bija tā, ka kvalitatīvi renovētā mājā iedzīvotāji aizdevumus varēja atmaksāt no naudas, kas tika ietaupīta par mazāku siltuma patēriņu. Taču patlaban iepriekšējā valsts atbalsta programmā pieteikumus vairs nepieņem, bet jaunā vēl nav atvērta. Tātad pirmām kārtām būtu jāzina, kad iecerēta mājas siltināšana, kas tas būs par projektu.

Tā vienkārši uz sarunāšanas pamata šīs lietas nenotiek. Lai pieņemtu lēmumu, ka māju siltinās, ir jāsauc dzīvokļu īpašnieku sapulce vai jārīko aptauja. Tā kā Jūsu minētajā mājā ir astoņi dzīvokļi, tad nav sarežģīti noorganizēt dzīvokļu īpašnieku sapulci klātienē. Tajā projekta iniciatoram ir sīki jāiepazīstina pārējie sapulces dalībnieki ar iecerēto siltināšanas projektu un sākotnējiem aprēķiniem par izmaksām. Dzīvokļu īpašniekiem par šo priekšlikumu ir jāpieņem lēmums un par to jānobalso. Jo saskaņā ar Dzīvokļu īpašuma likuma 16.pantu tikai dzīvokļu īpašnieku kopība (visi dzīvokļu īpašnieki) var lemt par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu noteikšanas un maksāšanas kārtību (16.panta devītā daļa).

Saskaņā ar Dzīvokļu īpašuma likuma 17.pantu, par to pozitīvi ir jānobalso vairāk nekā pusei dzīvokļu īpašnieku. Trīs balsis nav vairākums, un ar tām nepietiek, lai pieņemtu jebkādus šāda veida lēmumus. Ja mājā ir astoņi dzīvokļi, tad siltināšana jāatbalsta vismaz pieciem dzīvokļu īpašniekiem. Tad ir jānoformē sapulces protokols, kurā ieļauts gan lēmums, gan ir dzīvokļu īpašnieku paraksti, norādot balsojumu.

Ja nav bijusi ne rakstveida aptauja (kurā arī jāiepazīstina ar projektu un jāiegūst dzīvokļa īpašnieka rakstiska piekrišana), ne sapulce, nekāda nauda Jūsu vecmāmiņai nav jāmaksā, jo šī prasība nav likumīga.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas