E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12896
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Darbinieka līdzdalība sapulcē viņa atpūtas dienā – ar rīkojumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2017
Linda

Labdien! Vēršos pie Jums šādā jautājumā. Iepriekšējā mēnesī darba devējs informēja par ikmēneša sapulci, nosūtot informāciju e-pastā (akciju sabiedrība, summētais darba laiks, loģiski, ka ir darbinieki, kuriem šī diena iekrīt brīvdienā). Ja tev ir brīvdiena un nevari (vai nevēlies) ierasties sapulcē, tad to ir iespējams izdarīt, tikai saskaņojot ar vadību, minot iemeslu, un attaisnojoties, kāpēc nevari ierasties. Vēlējos noskaidrot, vai darba devēja sūtītais e-pasts ir likumiski tikpat nozīmīgs kā rakstisks rīkojums? Vai e-pasts nav informatīvs materiāls? Nemaz jau nerunājot par to, ka darbiniekiem, kuri ieradušies savā brīvdienā sapulcē, netiek maksāts par atrašanos sapulcē kā par virsstundām, bet gan parastā stundas likme. Vai ir kāds konkrēts likuma pants par to, kādā veidā tiek paziņots par nepieciešamību ierasties sapulcē, kā arī pants par to, ka tad, ja ierodies sapulcē brīvdienā, par to ir jāmaksā kā par virsstundām.

A
atbild:
01. novembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devējam Darba likuma 143. panta trešajā daļā ir dotas tiesības ar rīkojumu darbinieku iesaistīt darbā nedēļas atpūtas laikā, piešķirot viņam līdzvērtīgu kompensējošo atpūtu un nodrošinot ne mazāk kā divus 143. panta pirmajā daļā minētos nedēļas atpūtas periodus jebkurā 14 dienu laikā, šādos gadījumos:

  • ja to prasa sabiedrības visneatliekamākās vajadzības;
  • lai novērstu nepārvaramas varas, nejauša notikuma vai citu ārkārtēju apstākļu izraisītas sekas, kas nelabvēlīgi ietekmē vai var ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā;
  • steidzama, iepriekš neparedzēta darba pabeigšanai noteiktā laikā.

Tādējādi, ja darba devējam tā organizētajā sapulcē ir nepieciešama darbinieka, kam tobrīd ir brīvdiena, klātbūtne, tad darba devēja rīcība būtu izdot rīkojumu par darbinieka ierašanos sapulcē un iepazīstināt ar to darbinieku, saņemot parakstu.

No Elektronisko dokumentu likuma izriet, ka prasība pēc dokumenta rakstveida formas attiecībā uz elektronisko dokumentu ir izpildīta, ja elektroniskajam dokumentam ir elektroniskais paraksts un elektroniskais dokuments atbilst citām normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Tas nozīmē, ka informācijai, kas nosūtīta  uz darbinieka e-pastu, ja tā nav parakstīta ar drošu elektronisku parakstu, nav juridiskā statusa. Šāda informācija ir uzskatāma par informatīvu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas