E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12892
Lasīšanai: 3 minūtes
3
8
3
8

Tētis var saņemt pabalstu slima bērna kopšanai, ja mammai maternitātes pabalsts

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2017
Jeļena Maksimova

Labdien! Man ir tāda situācija: esmu pirmsdzemdību atvaļinājumā. Saslima vecākais bērns, un vīrs ar viņu aizgāja pie mūsu pediatres, lai viņa iedotu bērna slimības lapu (B). Bet daktere atteica, paskaidrojot, ka ir jaunie noteikumi un, ja viens no vecākiem ir atvaļinājumā (vai ir slimības lapa ar citu bērnu), tad otram vecākam slimības lapa nepienākas. Vai dakterei ir taisnība? Kur var par to palasīt? Ja es būšu bērna kopšanas atvaļinājumā, tad vīram par citiem bērniem arī nedos slimības lapu? Sirsnīgs paldies par Jūsu atbildi!

A
atbild:
04. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Žēl, ka neesat uzrakstījusi, kas tie ir par jauniem noteikumiem, uz kuriem atsaucās Jūsu pediatre, iespējams gan, ka ārste tos konkrēti nenosauca. Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtības noteikumos Nr. 152 nekādu jaunu nosacījumu, kas būtu attiecināmi uz Jūsu izklāstīto situāciju, nav.

Tā kā slimības pabalstu, ja izsniegta darbnespējas lapa B slima bērna kopšanai, kā arī maternitātes pabalstu maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA),  LV portāls lūdza aģentūrai skaidrojumu šai situācijai.

VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Solvita Sukure izklāstīja:

Darbnespējas lapu izsniegšana ir ārstu kompetence, un to regulē 03.04.2001. Ministru kabineta noteikumi Nr. 152 "Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība". 

Savukārt ārstniecības iestādēs izsniegto darbnespējas lapu pamatotību kontrolē Veselības inspekcija. Tāpat arī, ja ārsts atsakās izsniegt darbnespējas lapu, jāgriežas Veselības inspekcijā. Sīkāku informāciju par darbnespējas lapu izsniegšanas kārtību iespējams saņemt pa tālruni 67081600 vai rakstot vi@vi.gov.lv.

Savukārt likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" normas neierobežo iespējas vienlaicīgi saņemt vienam vecākam maternitātes pabalstu, otram – slimības pabalstu sakarā ar slima bērna kopšanu, ja ir izsniegta darbnespējas lapa.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas