E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12749
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ja prasītājs ir atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2017
Karina

Labdien! Manam draugam tiesas ceļā tika piespiests veikt DNS paternitātes testu. Visas izmaksas par testu bija no viņa puses, bet tests bija negatīvs. Pieprasītājam šī summa ir jāatdod. Jautājums – cik ilgā laikā šo naudu var dabūt, vai arī to nosaka tiesas beigu spriedumā?

A
atbild:
10. oktobrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

No situācijas apraksta saprotams, ka bērna māte vērsās tiesā ar prasību par paternitātes noteikšanu. Parasti ar lietas izskatīšanu saistītos izdevumus sedz puses. Taču atbilstoši Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktam, ja prasība par paternitātes noteikšanu celta vienlaikus ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam, prasītāji ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos. Tiesa var atbrīvot no samaksas arī citos gadījumos atbilstoši Civilprocesa likuma 43. panta trešajai daļai. Tas nozīmē, ka šāds atbrīvojums attiecas arī uz izdevumiem par DNS ekspertīzi.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 983 “Ar lietas izskatīšanu saistīto izdevumu aprēķināšanas kārtība” 4. punktā noteikts – ja puses no tiesas izdevumu samaksas Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā ir atbrīvotas, izdevumus līdz lietas izskatīšanas pabeigšanai sedz no Tiesu administrācijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Tātad, ja prasītājs ir atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas, tad no prasītāja izmaksas nepiedzen un tās viņa vietā apmaksā valsts Tiesu administrācijas personā. Tiesa pēc savas iniciatīvas neko šajā gadījumā nevar spriest, tāpēc atbildētājam jāizsaka lūgums tiesai segt izdevumus par veikto DNS ekspertīzi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas