E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12687
Lasīšanai: 2 minūtes
9
9

Darbnespējas lapu apmaksā, ja saslimst pārbaudes laikā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. augustā, 2017
Dace

Par slimības lapas apmaksu. Darba attiecības (darba stāžs arī, studente) bija vienu mēnesi. Otrā darba mēneša sākumā iestājās ilgstoša darba nespēja (lauzta roka). Tika iesniegta slimības lapas A daļa darba devējam. Vai izmaksu ietekmē tas fakts, ka līgums ir uz pārbaudes laiku? Un vai ir nozīme iesniegt slimības lapas B daļu, ņemot vērā darba stāžu?

A
atbild:
07. septembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Darba likuma 46. panta otrās daļas nosacījumiem darbiniekam noteiktais pārbaudes termiņš nedrīkst būt ilgāks par trim mēnešiem. Minētajā termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku.

Darba devējam ir pienākums izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu arī tiem darbiniekiem, kuri ir pieņemti uz pārbaudes laiku.

Par pirmajām 10 slimības dienām darba devējs maksā slimības naudu – apmaksā darbnespējas A lapu likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteiktajā kārtībā (pirmo dienu neapmaksā, par 2. un 3. darba nespējas dienu – maksā ne mazāk kā 75%, no 4. līdz 10. dienai – ne mazāk kā 80% apmērā no vidējās izpeļņas). Darba devējs slimības naudu izmaksā par tām dienām, kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā.

Slimības pabalstu maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, kurai jāiesniedz darbnespējas lapa B.

Ja pirmā darba nespējas diena bija, esot darba attiecībās, tad slimības pabalstu izmaksās par visu darbnespējas lapas B periodu, sākot no darbnespējas 11. dienas līdz darbspēju atgūšanai.

Apdrošināšanas stāžs neietekmē darbinieka tiesības uz darbnespējas lapas apmaksu, bet ietekmē slimības naudas (maksā darba devējs) apmēru un slimības pabalsta (maksā VSAA) apmēru.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas