E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12660
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Kas nepieciešams, lai importētu alkoholiskos dzērienus?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. augustā, 2017
Artemijs

Labdien! Es vēlējos noskaidrot par alkoholisko dzērienu importu Latvijā no valstīm ārpus Eiropas Savienības. Kādi dokumenti nepieciešami, licences, atļaujas un tamlīdzīgi papīri? Kas nepieciešams, lai importētu alkoholiskos dzērienus Latvijā? Piemēram, no Krievijas un Ukrainas. Paldies un jauku dienu!

A
atbild:
05. septembrī, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Antra Račāne, Akcīzes preču aprites daļas Licenču nodaļas galvenā nodokļu inspektore

Lai no Krievijas, Ukrainas ievestās preces būtu brīvā apritē Eiropas Savienības muitas teritorijā, ievedot tās jāpiesaka muitas procedūrai – laišana brīvā apgrozībā, noformējot muitas deklarāciju,  kurā iekļauj visas attiecīgās muitas procedūras piemērošanai nepieciešamās ziņas. Deklarētāja rīcībā jābūt visiem pavaddokumentiem, lai varētu piemērot konkrēto muitas procedūru.

Kopā ar muitas deklarāciju par preču laišanu brīvā apgrozībā muitas iestādē jāiesniedz rēķins, uz kura pamata deklarē preču muitas vērtību, kā arī citi dokumenti, kas saistīti ar ievestajām precēm un nepieciešami preču ievešanai un korektai nodokļu aprēķināšanai, piemēram, pārvadājuma dokumenti, piegādes izmaksas apliecinošs dokuments, izcelsmes sertifikāts, pārtikas preču nekaitīguma robežkontroles dokuments – kopējais ievešanas dokuments (KID) u. tml.

Saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto par preču importu maksājams ievedmuitas nodoklis, kuru aprēķina pēc tarifa likmes atkarībā no konkrētās preces klasifikācijas Eiropas Savienības vienotajā kombinētajā nomenklatūrā, pievienotās vērtības nodoklis saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likumu pēc standarta likmes 21% un akcīzes nodoklis saskaņā ar likumā “Par akcīzes nodokli” noteiktajām akcīzes nodokļa likmēm.

Lai preces varētu viennozīmīgi identificēt un korekti klasificēt atbilstoši kombinētajai nomenklatūrai un attiecīgi noteikt piemērojamo ievedmuitas nodokli, nepieciešama  precīza un detalizēta informācija par importējamo preci (preču apraksts, ražošanas tehnoloģija, fizikāli ķīmiskās īpašības, sastāvs u. c.). 

Saskaņā ar likuma “Par akcīzes nodokli” (turpmāk – likums) 3. panta pirmo daļu alus, vīns, raudzētie dzērieni, starpprodukti un pārējie alkoholiskie dzērieni ir ar akcīzes nodokli apliekami objekti. 

Importētājs aprēķināto akcīzes nodokli par akcīzes precēm, kuras piesaka muitas procedūrai — laišana brīvā apgrozībā, samaksā valsts budžetā pirms muitas procedūras pieteikšanas muitas iestādē. Savukārt, ja preci paredzēts ievest un pārvietot uz akcīzes preču noliktavu atliktajā akcīzes nodokļa režīmā, tad muitas iestādē ir jāiesniedz nodrošinājums atbilstoši aprēķinātajam akcīzes nodoklim un elektroniskais administratīvais dokuments (e-AD).  

Papildus informējam, ka precīzu informāciju par konkrētai precei piemērojamiem Eiropas Savienības un nacionālajā līmenī noteiktajiem ārējās tirdzniecības pasākumiem, tai skaitā nodokļu likmēm un nepieciešamajiem dokumentiem, var atrast Valsts ieņēmumu dienesta Integrētā tarifa vadības sistēmā, sadaļā TARIC.

Importēto alkoholisko dzērienu realizācijai Latvijas Republikas teritorijā nepieciešama kāda no Ministru kabineta 2005. gada 30. augusta noteikumu Nr. 662 “Akcīzes preču aprites kārtība” (turpmāk – Ministru kabineta noteikumi Nr.662) 11. punktā minētajām speciālajām atļaujām (licencēm) (turpmāk – licence):

  • 11.4. alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecībai;
  • 11.5. alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai;
  • 11.6. apstiprināta noliktavas turētāja darbībai;
  • 11.8. reģistrēta nosūtītāja darbībai.

 Licenču izsniegšanas kārtība, kā arī akcīzes preču aprites nosacījumi noteikti likumā un Ministru kabineta noteikumos Nr. 662.

Ja plānotas darbības ar alkoholiskajiem dzērieniem, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu, nepieciešama licence apstiprināta akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai. Savukārt licence reģistrēta nosūtītāja darbībai nepieciešama, lai, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu, nosūtītu importētos alkoholiskos dzērienus akcīzes preču noliktavai. Papildus jāsaņem akcīzes nodokļa vispārējā nodrošinājuma apliecība. Kārtību, kādā administrē akcīzes nodokļa nodrošinājumus, reglamentē Ministru kabineta 2010. gada 30. marta noteikumi Nr. 302 “Noteikumi par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem”. 

Ja plānota alkoholisko dzērienu, par kuriem ir samaksāts akcīzes nodoklis un kas ir marķēti ar akcīzes nodokļa markām, realizācija, jāsaņem licence alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecībai vai alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai.

Dokumenti licences saņemšanai iesniedzami elektroniski, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanās sistēmu (EDS) – sadaļā “Dokumentu grupa”: Akcīzes preču licenču, nodrošinājumu, atļauju, izziņu un sertifikātu iesniegumi; Iesniegums speciālas atļaujas (licences) alkoholisko dzērienu vairumtirdzniecībai saņemšanai, pārreģistrācijai vai anulēšanai.

Atbildei ir informatīvs raksturs. Jautājumus par nodokļu normatīvo aktu piemērošanas kārtību Jūs varat uzdot arī, zvanot uz VID informatīvo tālruni 67120000.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas