E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12301
Lasīšanai: 5 minūtes
1
7
1
7

Ilgstoši uz ceļa atstātu mašīnu evakuē

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2017
Andris

Labdien! Ko es varu darīt situācijā, ja uz mana īpašuma atrodas daudzstāvu dzīvojamā māja, savukārt pie mājas stāv nolietots transportlīdzeklis (lūznis), kurš it kā neapdraud satiksmi. Transportlīdzekļa īpašniekam agrāk šajā mājā piederēja dzīvoklis, bet tagad nepieder, un viņš dzīvo citā pilsētas malā. Kā varu piespiest aizvākt auto, jo tas bojā skatu? Vai jāvēršas tiesā? Cik saprotu, pašvaldība var aizvākt tikai tādus transportlīdzekļus, kas apdraud satiksmi un atrodas uz pašvaldības ceļiem. Ļoti gaidīšu skaidrojumu, jo pārējie mājas iedzīvotāji neliek mani mierā. Paldies!

A
atbild:
04. jūlijā, 2017
Linda Balode
LV portāls

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 767 “Noteikumi par transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu un transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa” 7. punkts paredz, ka lēmumu par transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu uz speciālu stāvvietu pieņem amatpersona, kura noformējusi administratīvā pārkāpuma protokolu par attiecīgo Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu vai arī šajos noteikumos noteiktā kārtībā atzinusi transportlīdzekli par ilgstoši atstātu uz ceļa.

Šādā gadījumā ar amatpersonu ir domāta attiecīgās pilsētas pašvaldības policija, kura pieņem lēmumu par transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu uz speciālu stāvvietu ar specializēto transportlīdzekli. Tas nozīmē, ka saskaņā ar likumu atbildīgās instances var evakuēt transportlīdzekļus, kuri ir ilgu laiku atstāti uz ceļa. Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) galvenais sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis skaidro: “Transportlīdzekli var evakuēt neatkarīgi no tā, vai tam ir tehniskā apskate vai nav, taču pirms transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanas jāpierāda, ka tas tiešām ir pamests vietā, kur ilgtermiņa auto novietošana ir aizliegta.”

RPP vērš uzmanību, ka jautājumā nav precīzi norādīta daudzstāvu dzīvojamās mājas atrašanās vieta, kā arī tas, vai tas ir publiski pieejams īpašums. Ja teritorija ir slēgta, mājai, piemēram, apkārt ir žogs, tad diemžēl tas nebūs pašvaldības policijas kompetencē, tādā gadījumā RPP iesaka vērsties pie jurista, jo minētā problēma būs jārisina civiltiesiskā kārtībā.

Taču, ja minētā ēka, kā vairumā gadījumu, tomēr ir publiski pieejams īpašums, ziņot pašvaldības policijai par ilgstoši atstātu mašīnu uz ceļa var jebkurš mājas iedzīvotājs. Ziņot policijai var, zvanot pa tālruni 110. T. Sadovskis skaidro: „Mums nav tādu resursu, lai katru dienu Rīgas ielās un pagalmos fiksētu pamestas mašīnas. Policisti nevar izsekot, cik nedēļas vai mēnešus transportlīdzeklis stāv uz ielas. Līdz ar to iedzīvotājiem jāziņo mums, ja savā pagalmā vai uz ielas pamana kādu mašīnu, kura jau ilgstoši stāv uz vietas un nekur nebrauc.”

MK noteikumi Nr. 767 nosaka, ka pašvaldības policija noformē administratīvā pārkāpuma protokolu-paziņojumu un vienu tā eksemplāru piestiprina pie transportlīdzekļa priekšējā vējstikla, ja administratīvais pārkāpums par apstāšanās vai stāvēšanas noteikumu pārkāpumu konstatēts bez transportlīdzekļa vadītāja klātbūtnes, savukārt otru nosūta pa pastu mašīnas īpašniekam uz deklarēto dzīvesvietas adresi. Paziņojumā ir noteikts termiņš, kura laikā automašīna ir jāpārvieto.

Transportlīdzekļiem, kuriem ir derīga tehniskās apskates uzlīme, šis termiņš ir 45 dienas, savukārt bez tās – 15 dienas. Pēc termiņa beigām policisti pārbauda, vai transportlīdzeklis ir pārvietots vai nē. T. Sadovskis norāda, ka paziņojums pa pastu uz deklarēto dzīvesvietas adresi tiek uzskatīts par saņemtu pēc 6–7 dienām, pēc tam attiecīgi klāt summējas 15 vai 45 dienas.

Gadījumā, ja mašīna joprojām stāv uz vietas, pašvaldības policisti izsauc evakuatoru, kas to aizved uz „Rīgas satiksmes” autostāvvietu.

“Pamesto transportlīdzekļu īpašniekiem bez tehniskās apskates jāatceras, ka mašīnas pārvietošana uz citu pagalmu vai ceļa otru pusi netiek uztverta kā policijas prasības izpilde. Transportlīdzeklis jāpārvieto uz garāžu, savu privāto teritoriju vai autostāvvietu, kurā mašīna var stāvēt pat gadiem ilgi,” skaidro RPP.

LV portāls vērš uzmanību, ka šāda kārtība ir Rīgas pašvaldībā, citā pašvaldībā nianses var atšķirties. Iesakām sazināties ar attiecīgās pilsētas pašvaldības policiju.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas