E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11831
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai dzīvojamās mājas pārvaldnieks ir tiesīgs pārmērīt zemi?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. aprīlī, 2017
Andra

“Rīgas namu pārvaldnieks” ir pārmērījis zemi zem daudzdzīvokļu mājas, tagad ir par 6 kvadrātmetriem mazāk, zeme ir privāta. Vai tas ir tiesīgs pārmērīt zemi, nekonsultējoties ar īpašnieku?

A
atbild:
25. aprīlī, 2017
SIA „Rīgas namu pārvaldnieks”
Santa Vaļuma, Komunikācijas nodaļas projektu vadītāja

SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (turpmāk – sabiedrība) informē, ka dzīvojamās mājas pārvaldnieks nav tiesīgs veikt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārmērīšanu.  Atbilstoši likuma „Par valsts un pašvaldības dzīvojamo māju privatizāciju” (turpmāk – Privatizācijas likums) 54. panta pirmajai daļai zemes gabala īpašniekam ir pienākums noslēgt zemes nomas līgumu ar privatizētā objekta īpašnieku. Zemes nomas līgumu slēdz par tā zemes gabala lietošanu, ko pašvaldības dome vai tās pilnvarota institūcija, vai valsts akciju sabiedrība "Privatizācijas aģentūra" noteikusi kā dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu.

Atbilstoši Privatizācijas likumam un Ministru kabineta 1999. gada 19. janvāra noteikumiem Nr. 20 „Dzīvojamās mājas privatizācijai nepieciešamo dokumentu sagatavošanas noteikumi” dzīvojamo māju privatizācijas procesā jāveic dzīvojamās mājas sagatavošana privatizācijai, kas ietver arī dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā (dzīvojamai mājai piesaistītā) zemesgabala noteikšanu. Lai to izdarītu, Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijai par katru privatizējamo dzīvojamo māju jāsagatavo izziņa par īpašuma piederību un īpašuma sastāvu, jāpasūta funkcionāli nepieciešamā zemesgabala plāns. Pēc plāna izstrādes zemesgabala robeža jāuzmēra dabā (sk. Privatizācijas likuma 1. panta 16. un 20. punktu un Ministru kabineta 1999. gada 19. janvāra noteikumu Nr. 20 3.-7., 33. punktu).

No minētā izriet, ka privatizāciju veicošā institūcija, nevis sabiedrība nosaka arī funkcionāli nepieciešamā zemesgabala platību, ievērojot Privatizācijas likuma 1. panta 20. punkta skaidrojumu, kas ir funkcionāli nepieciešamais zemesgabals.

Nepieciešamības gadījumā, slēdzot zemes piespiedu nomas līgumus, sabiedrība vēršas pie Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijas ar lūgumu sniegt aktuālo informāciju par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala platību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas