E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11804
Lasīšanai: 3 minūtes

Ārvalstī izsniegtu darbnespēju apliecinošu dokumentu pielīdzināšana

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2017
Visvaldis

Labdien! Kā ir ar darbnespējas lapām, ja bērns slimo ārzemēs? Manā gadījumā bērns līdz 3 gadu vecumam ir ievietots slimnīcā vienā no Eiropas Savienības valstīm. Bērnam ir Latvijas un otras ES valsts pilsonība. Šajā valstī viņš arī pastāvīgi dzīvo kopā ar savu māti. Vai teorētiski šī ES valsts var izsniegt man kā bērna tēvam darbnespējas lapu vai tās analogu šajā valstī, un vai Latvijā šī lapa tiks pieņemta? Teorētiski šajā ārvalsts darbnespējas lapā varētu norādīt gan citas ES valsts, gan Latvijas bērnam piešķirto personas kodu. P.S. Vai šādu dokumentu, darbnespējas lapu, būtu jātulko latviski un notariāli jāapstiprina, lai gan zināms, ka visi ES pilsoņi ir tiesīgi ES valstīs vērsties ar iesniegumu jebkurā oficiālajā ES valodā?

A
atbild:
25. aprīlī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sāksim ar to, kas ir noteikts Latvijas normatīvajos aktos.  

Likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 13. panta 2. daļa nosaka, ka līdz 14 gadus veca slima bērna kopšanai slimības pabalstu piešķir un izmaksā par laiku no darba nespējas pirmās dienas līdz darba nespējas 21. dienai. Par laiku līdz darba nespējas 14. dienai pabalstu izmaksā, ja bērns kopts mājās, par laiku līdz darba nespējas 21.dienai pabalstu izmaksā, ja bērns kopts arī stacionārā.

Saskaņā ar Ārstniecības likuma 53. pantu personas pārejošu darbnespēju konstatē ārsts vai ārsta palīgs.

MK noteikumu Nr. 152 „Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība 7. punktā ir noteikts, ka darbnespējas lapu B slima bērna kopšanai izsniedz cilvēkam, kurš audzina bērnu (vienam no vecākiem, vecvecākiem, audžuvecākiem, aizbildnim vai citam cilvēkam, kurš saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu kopj un audzina bērnu), ja minētais cilvēks sakarā ar slima bērna kopšanu nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē darbā gūstamos ienākumus.

Noteikumu 9. punktā ir paredzēts, kā ārvalstī izsniegtu darbnespēju apliecinošu dokumentu pielīdzina Latvijā izsniegtai darbnespējas lapai. Proti, darbnespējas lapai jāsatur informācija, kas ļauj nepārprotami secināt, ka persona, kurai tā izsniegta, dokumentā norādītajā laikposmā bijusi darbnespējīga. Ārvalstī izsniegtajam dokumentam ir jābūt iztulkotam, izņemot gadījumus, kad atbilstoši Valsts valodas likuma 10. panta ceturtajai daļai dokumentus pieņem un izskata bez tulkojuma valsts valodā.

Katrā konkrētā ārvalstī ir noteikta sava kārtība, kādā izsniedz dokumentu, kas apliecina personas pārejošu darbnespēju, tāpat atšķiras nosacījumi, kā vecākiem apmaksā darbā neierašanās periodu slima bērna kopšanai.

Slimības pabalsta piešķiršanas pamats ir Ministru kabineta noteiktajā kārtībā izsniegta darbnespējas lapa (likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 12. pants).

No Latvijas normatīvajiem aktiem izriet, ka teorētiski Jums varētu būt nosakāmas tiesības uz slimības pabalstu slima bērna kopšanai, ja Jūs kādā ES valstī slimnīcā koptu bērnu, par ko tās valsts ārsts kā apliecinājumu izsniegtu darbnespējas lapu vai tās analogu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas