E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11534
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Maksātnespēja un apturēta saimnieciskā darbība

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2017
Jānis

Jautājums par parāda piedziņu no juridiskām personām. Vai var iesniegt prasību tiesā par parāda piedziņu pret juridisko personu, kurai ir apturēta vai pat izbeigta saimnieciskā darbība? Arī pret tādu juridisko personu, kurai ir uzsākts maksātnespējas process?

A
atbild:
10. aprīlī, 2017
Maksātnespējas administrācija
Santa Grunte, Pirmā uzraudzības departamenta juriskonsulte

Komerclikuma XIV un XIV1 sadaļā ir noteikta kreditoru aizsardzība (paredzēta kartība kreditoru prasījumu pieteikšanai) kapitālsabiedrības darbības izbeigšanas un likvidācijas, kā arī komersanta darbības apturēšanas gadījumā.

Apturēta vai izbeigta parādnieka saimnieciskā darbība neierobežo personas tiesības vērsties ar kreditora prasījuma pieteikumu pie maksātnespējas procesa administratora juridiskās personas maksātnespējas procesa ietvaros.

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 63. panta pirmās daļas 3. punktam pēc juridiskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas apstājas aizdevuma (kredīta) lietošanas procentu pieaugums, likumisko procentu pieaugums, līgumsoda pieaugums (tostarp procentos izteikta līgumsoda pieaugums), nokavējuma naudas pieaugums (nodokļu prasījumiem tiek apturēta tās nokavējuma naudas aprēķināšana, kura tiek noteikta kā procentu maksājums par nodokļu, nodevu un soda naudas samaksas termiņa nokavējumu).

Saskaņā ar minētā likuma 63. panta otro daļu, ja sprieduma izpildes lietvedība uzsākta pirms juridiskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas, tā ir izbeidzama Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā. Pēc juridiskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas kreditori piesaka prasījumus administratoram šajā likumā noteiktajā kārtībā.

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 63. panta ceturtajai daļai tiesas spriedums, ar kuru tiek pasludināts juridiskās personas maksātnespējas process, ir pamats tiesvedības apturēšanai mantiska rakstura prasībās, kas ierosinātas pret parādnieku. Savukārt parādnieka saistības, kuru izpildes termiņš iestājas pēc dienas, kad pasludināts juridiskās personas maksātnespējas process, uzskatāmas par tādām, kurām izpildes termiņš iestājies juridiskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas dienā (Maksātnespējas likuma 63. panta trešā daļa).

Tiesas spriedums, ar kuru tiek pasludināts juridiskās personas maksātnespējas process, ir pamats prasības nodrošinājuma atcelšanai Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā (Maksātnespējas likuma 63. panta piektā daļa).

Maksātnespējas likuma 6. panta 1. punktā ir nostiprināts tiesību saglabāšanas princips, kas noteic, ka procesā tiek ievērotas pirms procesa iegūtās kreditoru tiesības.

Likumdevējs šādu kārtību noteicis, lai izslēgtu kreditoru individuālas darbības un nodrošinātu, ka maksātnespējas procesa ietvaros visi kreditori iekļautos vienā kopumā, kurā visu kreditoru prasījumi vienlīdzīgi tiktu segti no parādnieka mantas. Minētais nozīmē, ka neviena no maksātnespējas procesā iesaistītajām personām nevar veikt nekādas izpildu darbības pret parādnieku, jo tādējādi tiktu pārkāpts kreditoru vienlīdzības princips, piešķirot šīm personām nepamatotas priekšrocības attiecībā pret pārējiem kreditoriem.

Ievērojot minēto, norādāms, ka prasījumi, kas radušies uz to tiesisko attiecību pamata, kas ar parādnieku nodibināti pirms maksātnespējas procesa, personai ir piesakāmi maksātnespējas procesa administratoram kā kreditora prasījumi atbilstoši Maksātnespējas likuma 73. panta pirmajai daļai, nevis prasības tiesvedības kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas