E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10684
Lasīšanai: 3 minūtes

Par izveidojušās uzturlīdzekļu pārmaksas atgūšanu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2016
Jānis Toms

Labdien, jau augusta mēnesī esmu iesniedzis tiesā prasību par uzturlīdzekļu samazināšanu sakarā ar jaunatklātiem faktiem - bērnu māte ir jūlijā aizvedusi bērnus uz citu valsti, no manis tiek slēpta informācija par bērnu atrašanos, nodarbošanos un nenotiek tiesas noteiktā saskarsme. Diemžēl tiesa ir nozīmēta tikai uz decembri, savukārt māte izmanto esošo situāciju un caur ZTI piedzen uzturlīdzekļus pilnā apmērā. Vai drīkst veikt piedziņu, ja ir mainījušies apstākļi un tieši māte ir atkāpusies no tiesas lēmuma, savukārt es esmu spiests gaidīt 5 mēnešus līdz tiesai? Kas notiks ar pārmaksu, ja mana prasība tiks atzīta?

A
atbild:
22. novembrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Šajā gadījumā jāuzsver, ka vecāku strīdi par saskarsmes tiesību realizāciju ir jāskata atsevišķi no pienākuma maksāt uzturlīdzekļus. Tāpēc minētais iemesls nav pamats, lai samazinātu uzturlīdzekļu apmēru vai atbrīvotu vecāku no likumiskā pienākuma dot līdzekļus bērna uzturēšanai, jo bērna intereses saņemt uzturu atbilstoši vecāku mantas stāvoklim un spējai uzturēt bērnu ir primāras. Atbilstoši Civillikuma 179. panta otrajai daļai “pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem”.

Vēršam uzmanību, ka gadījumā, ja tiek pārkāptas ar likumu nodibinātās tiesības uz aizgādību un saskarsmi ar bērnu un bērns bez otra vecāka piekrišanas tiek aizvests uz pastāvīgu dzīvi citā valstī, pastāv citas strīda risināšanas iespējas. Lai efektīvāk palīdzētu risināt šādas situācijas, 93 pasaules valstīs, tai skaitā Latvijā, ir spēkā 1980. gada 25. oktobra Hāgas konvencija par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem (Hāgas konvencija).

Katrā valstī, kas ratificējusi  Hāgas konvenciju, ir atbildīgā centrālā iestāde, kas palīdz risināt šādus jautājumus. Latvijā centrālās iestādes funkcijas pilda Tieslietu ministrija. Tāpēc, risinot jautājumā aprakstīto problēmu, ieteicams sazināties ar Tieslietu ministrijas Tiesiskās sadarbības departamenta Bērnu lietu sadarbības nodaļas speciālistiem (kontaktinformācija pieejama ministrijas mājaslapas sadaļā „Darbinieku kontaktinformācija”), kuri varētu ieteikt atbilstošāko strīdus risinājumu, lai nodrošinātu turpmāko saskarsmi ar bērnu.  Informācija par iespēju vērsties Tieslietu ministrijā ar lūgumu palīdzēt nodrošināt saskarsmes tiesības ar savu bērnu apkopota  ministrijas mājaslapas sadaļā „Ja bērns aizvests no Latvijas uz ārvalsti”.

Gadījumā ja tiesa apmierinās Jūsu prasību par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu un samazinātais apmērs tiks noteikts, sākot ar prasības tiesā iesniegšanas dienu, radušos uzturlīdzekļu pārmaksu iespējams atgūt, veicot turpmākos uzturlīdzekļu maksājumus mazākā apmērā, līdz radusies starpība izlīdzināsies.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas