E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10626
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Var sniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2016
Jānis

Labdien. Esmu individuālais komersants (vienīgie ienākumi, nav kustamās un nekustamās mantas), kuram pēdējā laikā neiet biznesā un nav ienākumu, tādēļ uz laiku taisos pamest valsti. Esmu paaugstinātu uzturlīdzekļu bērnam maksātājs, bet, atsaucoties uz iepriekš rakstīto, varu rast iespēju turpmāk maksāt uzturlīdzekļus valsts noteiktajā minimālajā apmērā, jo nevēlos saistības ar ZTI un gribu arī turpmāk iespēju robežās rūpēties par bērnu. Sakiet, lūdzu, ko un kā darīt, lai juridiskā ceļā man piespriestu maksāt minimālo summu? Paldies.

A
atbild:
25. oktobrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja tiesas noteiktais uzturlīdzekļu apmērs pārsniedz Ministru kabineta noteikto minimālo apmēru, pasliktinoties finansiālajai situācijai, persona, kurai ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus, var celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu. To paredz arī Civilprocesa likuma 203. panta ceturtā daļa, kurā teikts: ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, ar kuru no atbildētāja piespriesti periodiski maksājumi, mainās apstākļi, kas ietekmē maksājumu apmēra vai ilguma noteikšanu, katra puse ir tiesīga, iesniedzot jaunu prasību, prasīt maksājumu apmēra vai termiņa grozīšanu.

Šādā gadījumā, sagatavojot pieteikumu tiesai, prasība jāpamato ar pierādījumiem, kas apliecina, ka līdzšinējais uzturlīdzekļu apmērs nav samērīgs ar vecāku materiālajām iespējām. Jebkurā gadījumā jāņem vērā, ka uzturlīdzekļu apmērs nevar būt mazāks par valstī noteikto minimālo apmēru.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas