E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10622
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz pabalstiem ir sociāli apdrošinātai personai

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. oktobrī, 2016
Ilze

Labvakar, sāku strādāt darbā šī gada 12. janvārī (12.01.2016.). Grūtniecības atvaļinājumā plānots doties martā. Vai es saņemšu maternitātes pabalstu, ja noteikts, ka pabalstu aprēķina - vidējie mēneša bruto ienākumi "uz papīra" 12 mēnešu periodā, kas beidzas 2 mēnešus pirms došanās grūtniecības atvaļinājumā – maternitātes pabalsta aprēķinam. Respektīvi, man nesanāks šie 2 mēneši pirms 12 mēnešu perioda. Vai es varēšu saņemt šo pabalstu?

A
atbild:
28. oktobrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tas, ka 12 mēnešu periodā, kuru ņem par pamatu, lai noteiktu pabalstu apmēru, kādu laiku nav bijušas darba attiecības (nav bijis sociālās apdrošināšanas), ietekmē pabalstu apmēru, nevis tiesības uz pabalstiem.

Jo, nosakot tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu, galvenais nosacījums ir, vai persona, kura pieprasa šos pabalstus, ir sociāli apdrošināta saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā.

Maternitātes pabalstam tā ir diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B, bet vecāku pabalstam – diena, ar kuru persona pieprasa piešķirt vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu) aprēķina no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Ja apdrošināšanas iemaksu alga kādā perioda daļā nav bijusi tāpēc, ka vispār nav būts darba attiecībās, tad par šo periodu vidējo iemaksu algu aprēķina 70% apmērā no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Arī vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. Tātad šī pabalsta aprēķinam ņem vērā citu 12 mēnešu periodu.

Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam.

Tiesības uz pabalstiem nosaka, tos aprēķina un piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz konkrētiem personas datiem. Tāpēc informāciju par prognozējamiem pabalstiem un to aprēķināšanu varat lūgt VSAA. Saziņai ir arī elektroniskā iespēja - e-pasta adrese konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv

Informāciju par pabalstiem vecākiem atradīsit VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas