E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10533
Lasīšanai: 3 minūtes

Īrniekam par mājas renovāciju nav jāmaksā. Ja vien tas nav īres līgumā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2016
Sarmīte

Labdien, esmu īrniece pašvaldības mājā, māja ir renovēta, rēķinā par īri iekļauta apsaimniekošanas maksa, dzīvokļa uzturēšanas maksa, kompensācija par apsaimniekošanas izdevumiem energoefektivitātes paaugstināšanai, kas atbilst kredīta summai par mājas renovāciju, par kredīta ņemšanu neesmu līgumu slēgusi, vai man tā summa jāmaksā? Paldies.

A
atbild:
14. oktobrī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, par dzīvojamās mājas renovāciju ir jāmaksā mājas dzīvokļu īpašniekiem. Šajā gadījumā dzīvokļa īpašnieks ir pašvaldība, kas negrib uzņemties šos tēriņus un no spēka pozīcijām cenšas uzspiest maksājumu dzīvokļa īrniekam.

Par renovāciju īrniekam ir jāmaksā tikai tad, ja viņš parakstījis līgumu, kurā apņemas to darīt – jo saistību tiesības rodas tikai uz likuma, līguma vai nelikumīgas darbības pamata. Vēl ar izīrētāju būtu iespēja parakstīt vienošanos: ja īrnieks apmaksā renovācijas izdevumus, tad attiecīgi tiek samazināta īres maksa. Taču, pēc rakstītā spriežot, pašvaldība nepiekritīs arī tam. Ja pašvaldība cenšas šo maksājuma pienākumu iekļaut īres līgumā, īrnieks tam var nepiekrist.

Likumā “Par dzīvojamo telpu īri” 11. pantā ir uzskaitīti īrnieka maksājumi:

  • slēdzot dzīvojamās telpas īres līgumu, īres maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties (pašvaldībām piederošo dzīvojamo telpu īres maksu nosaka attiecīgās pašvaldības dome vai tās pilnvarota institūcija pašvaldības domes noteiktajā kārtībā – 11.1 pants);
  • dzīvojamās telpas īres maksu veido: 1) dzīvojamās mājas apsaimniekošanas izdevumu daļa, kas ir proporcionāla attiecīgās izīrētās dzīvojamās telpas platībai, un 2) peļņa.

Apsaimniekošanas izdevumi sastāv no:

1) dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem izdevumiem (mājas sanitārā kopšana, tehniskā uzturēšana, pārvaldes un apkalpojošā personāla uzturēšana);

2) normatīvajos aktos noteiktā dzīvojamās mājas nolietojuma (amortizācijas) atskaitījuma ēkas atjaunošanai.

Papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai maksājami ir noteikti obligātie maksājumi, kuros pilnīgi noteikti nav iekļauts maksājums par mājas renovāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas