E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10891
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Svarīga ir maksājuma aprēķināšanas kārtība

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2016
Valdis

Labdien! Esmu īrnieks Ventspils pašvaldības mājā. Pēc mājas renovācijas stipri paugstinājās īres maksa, kā to tagad sauc - apsaimniekošana. Rezultātā man kā īrniekam jāmaksā par mājas siltināšanas darbiem, jo īres maksu nosakot pašvaldības lēmums (vienošanās), ko 2015. gada 28. janvārī pieņēmusi Ventspils dome. Vienošanos neesmu parakstījis, jo man pat tas netika prasīts. Tas "dokuments" bija bez aploksnes iemests manā pastkastē. VNĪ valdes priekšsēdētājs saka, ka mans paraksts neesot obligāts. Saņēmu no VNĪ brīdinājuma vēstuli. Draud ar tiesu darbiem par izlikšanu no dzīvokļa viena mēneša laikā pēc īres likuma 28.(2) panta. Parādsaistību nav ne centa, izņemot kredītu par mājas siltināšanu. Kredītu neesmu ņēmis, jo man vispār nebija balsstiesību. Kam taisnība?

A
atbild:
14. decembrī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Likumā “Par dzīvojamo telpu īri” ir uzskaitīti īrnieka maksājumi un ir iekļauta šāda norma: pašvaldībām piederošo dzīvojamo telpu īres maksu nosaka attiecīgās pašvaldības dome vai tās pilnvarota institūcija pašvaldības domes noteiktajā kārtībā (11.1 pants).

Daudzdzīvokļu mājas, kas ir pašvaldības valdījumā, apsaimniekošanas un pārvaldīšanas izmaksu aprēķināšanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 1014. Tie arī ņemti par pamatu Jūsu minētajiem pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro: “Lai varētu sniegt precīzu atbildi, ir jāzina, kādā veidā apsaimniekošanas maksa rēķinā tiek pasniegta. Var būt divas situācijas. Pirmā – ka apsaimniekošanas maksā, kas aprēķināta saskaņā ar noteikumiem Nr. 1014, ir iekļautas arī mājas renovācijas kredīta izmaksas. Tad īrniekam ir jāmaksā, jo vietējā normatīvajā aktā - saistošajos noteikumos - ir pateikts, ka īres maksa ir vienlīdzīga apsaimniekošanas izdevumiem.

Bet var būt otra situācija – ka rēķinā ir iekļauta apsaimniekošanas maksa saskaņā ar minētajiem noteikumiem, bet vēl papildus ir atsevišķa pozīcija “kredīta izmaksas”. Tādā gadījumā kredīta izmaksas īrniekam nav jāsedz.”

Taču V. Peipiņš uzsver – īrnieks nedrīkst vienkārši nemaksāt, jo tad veidojas parāds, kas patiešām var beigties ar izlikšanu no dzīvokļa tiesas ceļā. “Īrniekam obligāti ir jānosūta mājas pārvaldniekam ierakstīta pretenziju vēstule, kurā jāprasa skaidrojums, uz kāda pamata kredīta izmaksas ir jāmaksā. Jo saskaņā ar likumu “Par dzīvojamo telpu īri” īres maksu veido dzīvojamās mājas apsaimniekošanas izdevumu daļa un peļņa (11. pants). Vēstulē jāiekļauj arī nosacījums – kamēr nebūs saņemts pamatots paskaidrojums, īrnieks apstrīdēto maksājumu nekārtos. Tādējādi viņš maksājumu ir apstrīdējis.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas