DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Baltijas valstu tiesneši konferencē diskutē par tiesu darba efektivitāti un sadarbību ar Eiropas Savienības Tiesu

Ceturtdien, 26. septembrī, Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietniece Irēna Kucina piedalījās ikgadējā Baltijas valstu tiesnešu konferencē, moderējot konferences sesiju “20 gadi Eiropas Savienībā: Baltijas valstu tiesu mijiedarbība ar Eiropas Savienības Tiesu”.

Šogad konference norisinājās Siguldā, Latvijā, to apmeklēja visu līmeņu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tiesu tiesnešu delegācijas. Konferences norise bija sadalīta trīs darba sesijās – tiesneši uzstājās ar priekšlasījumiem par izaicinājumiem tiesu darba efektivizēšanā, diskutēja par apelācijas instances tiesas lomu civillietās un komerclietās, kā arī pārrunāja Baltijas valstu tiesu mijiedarbības nozīmi ar Eiropas Savienības Tiesu.

Atklājot darba sesiju, Irēna Kucina uzsvēra, ka Eiropas Savienības 2004. gada paplašināšanās bija konstitucionāls moments. Eiropas Savienība, kurai pievienojās arī Baltijas valstis, ir balstīta uz lojalitāti, sadarbību starp dalībvalstīm un Eiropas Savienības tiesību aktu pārākuma principu. Vienlaikus Eiropas Savienība atzīst tās dalībvalstu nacionālo tradīciju daudzveidību. Un tieši nacionālās tiesas ir aktīvi rūpējušās par to, lai Eiropas Savienības līgumos nostiprinātās tiesības būtu piemērotas praksē un pieejamas ikvienam.

“Baltijas valstu tiesas ir apliecinājušas savu atvērtību sadarbībai ar Eiropas Savienības Tiesu. Kopumā Baltijas valstu tiesas ar jautājumiem par Eiropas Savienības tiesību interpretāciju ir vērsušās Eiropas Savienības Tiesā vairāk nekā 200 reižu1 – Igaunijas tiesas ar šādiem lūgumiem ir vērsušās 44 reizes, Lietuva – 107 reizes, bet Latvija – 127 reizes. Izskatītajās lietās ir vērojami arī visām trim Baltijas valstīm kopīgi problēmjautājumi – Satversmes tiesa un Lietuvas Konstitucionālā tiesa ir uzdevušas jautājumus salīdzināmās lietās kopējo enerģētikas tirgu jomā. Latvijas Augstākā tiesa (Senāts) savukārt ir vērtējusi Igaunijas pilsoņa pamattiesību jautājumu pēc tam, kad viņš izmantoja savas tiesības uz pārvietošanās brīvību Eiropas Savienībā. Šāda prakse ir veicinājusi to, ka Baltijas valstu tiesas aktīvi piemēro un aizsargā gan indivīdu, gan komersantu tiesības, kādas tiem ir piešķirtas Eiropas Savienības tiesiskajā regulējumā,” secināja Irēna Kucina, uzsverot Baltijas valstu tiesu un Eiropas Savienības Tiesas dialoga nozīmi.

1 Balstoties uz Eiropas Savienības Tiesas apkopotajiem datiem (līdz 2024. gada 1. maijam)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI