DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Transporta ministru neformālajā sanāksmē pārrunās iespējas ES transporta nozares konkurētspējas uzlabošanai

Otrdien, 17. septembrī, valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavoto ziņojumu dalībai transporta ministru neformālajā sanāksmē “Rīcības un soļi, lai attīstītu konkurētspējīgu un uz nākotni vērstu ES Transporta politiku”, kas notiks 19. un 20. septembrī Budapeštā. Latviju pasākumā pārstāvēs SM valsts sekretāra p.i. Ligita Austrupe, lai paustu Latvijas nostāju un kopīgi ar ārvalstu kolēģiem pārrunātu veicamo konkurētspējīgas, uz nākotni orientētas Eiropas Savienības (ES) transporta politikas izstrādei.

“Jautājumā par transporta nozares finansēšanu Latvijas pozīcija ir ES ambīciju, tostarp to, kas jau ir īstenotas pieņemto lēmumu veidā, salāgošana ar finanšu iespējām un izaicinājumiem. Tāpēc diskusijas par nākamo ES Daudzgadu budžetu būs būtiskas, lai investīcijas un pieejamais atbalsts transporta sektoram veicinātu tā attīstību un transformāciju. Latvija akcentēs izaicinājumus un iespējas saistībā ar transporta zaļināšanu. Latvija ir atbalstījusi transporta nozares zaļo un digitālo pāreju, ieguldot ES fondu finansējumu pasākumos, kas veicina ilgtspējīga transporta attīstību, un vēlas turpināt uzsākto kursu, lai tuvinātos mērķim un sasniegtu ES klimatneitralitāti līdz 2050. gadam,” norāda Ligita Austrupe.

Tāpat diskusijās Latvija uzsvērs transporta posmu savienošanas nepieciešamību vienotajā Eiropas transporta teritorijā – īpaši stratēģiski svarīgajā Ziemeļu-Dienvidu asī, lai izveidotu noturīgu transporta tīklu, uz kuru var paļauties, kā to nosaka arī vienotā ES TEN-T politika.

Tikšanās laikā paredzētas divas pārrunu sesijas. ES transporta nozares konkurētspējas uzlabošanas sesijā diskutēs par Eiropas transporta piegādes ķēžu efektivitātes uzlabošanu, lai tādējādi stiprinātu Eiropas konkurētspēju pasaulē. Tāpat pārrunās finansēšanas mehānismu uzlabošanu, lai nodrošinātu ieguldījumus, kas nepieciešami konkurētspējīgai ES transporta nozarei.

Sarunu otrajā sesijā diskusiju fokusā būs konkurētspējīga ES dzelzceļa nozare. Dalībnieki pārrunās, kādi pasākumi ir nepieciešami, lai izveidotu Eiropas ātrgaitas dzelzceļu tīklu. Kādas ES līmeņa stratēģijas un projekti palīdzētu attīstīt ātrgaitas tīklu tā, lai samazinātu emisijas un vienlaikus uzlabotu savienojamību. Tāpat spriedīs par to, kā izmantot digitalizācijas potenciālu, lai uzlabotu Eiropas dzelzceļa pasažieru un kravu pārvadājumu nozares konkurētspēju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI