DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. augustā, 2024
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Austrumu slimnīcā sešos mēnešos ievērojami palielinājies pacientu skaits

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Austrumu slimnīca) arī 2024. gada 6 mēnešos palielinājies gan stacionāri, gan ambulatori ārstēto pacientu skaits, būtiski pieaugot arī laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu apjomam, kas loģiski izriet no pacientu skaita palielināšanās, liecina operatīvais Austrumu slimnīcas 6 mēnešu darbības pārskats. Austrumu slimnīcas ieskatā, Veselības ministrijai izprotot samilzušo problēmu, ko rada ievērojamais pacientu pieplūdums, ārstniecības pakalpojumu sniegšanas pārpildes kompensācijas jautājums ambulatorā sektorā gada pirmajos 6 mēnešos risināts veiksmīgi. Vienlaikus efektīvākais risinājums joprojām tiek meklēts stacionāro neatliekamo pakalpojumu un laboratorisko izmeklējumu apmaksai atbilstoši reālajai pacientu plūsmai.

Pārskata periodā Austrumu slimnīcas speciālisti īstenoja inovatīvas operācijas, sniedza palīdzību Krievijas iebrukuma rezultātā smagi cietušajiem Ukrainas karavīriem, līdzdarbojās Latvijas medicīnas nozarei svarīgu stratēģisko jautājumu risināšanā, turpināja attīstīt starptautisko sadarbību dažādu projektu ietvaros, kā arī realizēt sāktos būvniecības projektus slimnīcas paplašināšanai, modernas ārstniecības un personāla vides veidošanai un pacientu pieredzes uzlabošanai.

2024. gada pirmajos 6 mēnešos Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā (NMPUK) apkalpoti 49 895 pacienti, un tas ir par 10 396 pacientiem jeb 26,3% vairāk nekā 2023. gada 6 mēnešos. NMPUK strauji pieaugusi pacientu plūsma, vienas dienas laikā reģistrēti pat 250 pacienti. 2024. gada janvārī–jūnijā Austrumu slimnīcā stacionāri ārstēti 31 132 pacienti, stacionāro pacientu skaitam pārskata periodā palielinoties par 3,9% jeb 1172 pacientiem, salīdzinot ar analogu periodu 2023. gadā. Šajā laikā Austrumu slimnīcas stacionāros pacientiem veikta 29 391 operācija – par 4210 operācijām vairāk nekā 2023. gada pirmajos 6 mēnešos.

Pārskata periodā Austrumu slimnīcā ambulatori nodrošinātas 168 767 vizītes/konsultācijas, un ambulatoro pakalpojumu apjoms, salīdzinot ar 2023. gada 6 mēnešiem, ir pieaudzis par 13,5% jeb 20 018 vizītēm/konsultācijām. Attālināti sniegto konsultāciju skaits salīdzinājumā ar 2023. gada attiecīgo periodu ir pieaudzis par 82%. 2024. gada 6 mēnešos sniegtas 35 366 attālinātās konsultācijas jeb 21% no visām ambulatorajām vizītēm/konsultācijām, bet 2023. gada 6 mēnešos – 19 429 attālinātās konsultācijas. Visvairāk attālinātās konsultācijas pārskata periodā sniedza uztura speciālisti un medicīnas māsas klīniskās barošanas jautājumos (43%), infektologi (12%), dermatologi, venerologi (7%) un hematologi (7%).

Ambulatoriem pacientiem, tajā skaitā dienas stacionāra pacientiem, veikto laboratorisko izmeklējumu skaits pārskata periodā, salīdzinot ar 2023. gada attiecīgo periodu, ir pieaudzis par 17%, sniedzot 629 607 izmeklējumus. 2024. gada februārī Austrumu slimnīcas Laboratorijas dienests stacionārā “Biķernieki” atvēra jau ceturto jebkuram pacientam pieejamo analīžu pieņemšanas punktu, kas nodrošina visa veida laboratoriskos izmeklējumus – gan tos, ko visbiežāk pacientiem nozīmē ārsti, gan tos, kam nepieciešama augstāka līmeņa diagnostika Nacionālajā mikrobioloģijas references laboratorijā. Analīžu pieņemšanas punktā var apkalpot līdz 100 pacientu dienā, un Austrumu slimnīcas stacionāra “Biķernieki” pacientiem tagad nepieciešamības gadījumā tiek nodrošinātas arī Cito! jeb steidzamības kārtā vajadzīgās analīzes jau divu stundu laikā.

Savukārt Radioloģijas centrā 2024. gada 6  mēnešos ir veikts par 5,8% lielāks izmeklējumu skaits nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā: 2024. gada 6 mēnešos nodrošināti 119 593 izmeklējumi, bet 2023. gada 6 mēnešos – 113 022 izmeklējumi.

Pacientiem aizvien vairāk procedūru un izmeklējumu tiek piedāvāts veikt dažāda profila dienas stacionāros, ievērojami samazinot ārstēšanās laiku. Lai to nodrošinātu, ārsts, jau sniedzot ambulatoro konsultāciju, izvērtē iespēju ātrākai dienas stacionāra pakalpojumu saņemšanai. Salīdzinot ar 2023. gada 6 mēnešiem, 2024. gada 6 mēnešos ir audzis gan ambulatori sniegto konsultāciju – par 20 018 konsultācijām jeb 13,5% –, gan arī dienas stacionārā apkalpoto pacientu skaits – par 1785 pacientiem jeb 10,6%. Vislielākais pacientu skaits bijis oftalmoloģijas, ķīmijterapijas, ķirurģijas un hemodialīzes dienas stacionāros. Dienas stacionāros veikto operāciju skaits pārskata periodā salīdzinājumā ar 2023. gada 6 mēnešiem ir pieaudzis par 11,1%. sasniedzot 19 284 operācijas jeb par 1928 operācijām vairāk nekā 2023. gada pirmajā pusgadā.

Kā rāda minētie statistikas dati, pacientu skaita pieaugums un Austrumu slimnīcas sniegto ārstniecības pakalpojumu apjoma pieaugums visos segmentos ir ievērojams.

“Austrumu slimnīca kā Latvijas lielākā klīniskā universitātes slimnīca turpina uzrādīt izcilus rezultātus ārstniecībā un aprūpē, kas ir tiešs mūsu personāla profesionalitātes, pašaizliedzības un patriotisma apliecinājums. Pateicoties mūsu neatslābstošajam darbam, spējam nodrošināt augstākās kvalitātes pakalpojumus, neskatoties uz pastāvīgi augošo pacientu plūsmu visos segmentos. Pusgada statistika liecina, ka esam pilnībā nodrošinājuši arvien pieaugošo pieprasījumu, un mūsu ieskatā, arī Veselības ministrija līdz šim ir izpratusi un novērtējusi mūsu ārstu, māsu un aprūpes personāla ieguldījumu, kas ir būtiski Latvijas veselības aprūpes sistēmas stiprināšanai. Joprojām tiek meklēts efektīvākais risinājums jautājumā par stacionāro neatliekamo pakalpojumu apmaksu, kā arī laboratorisko izmeklējumu kompensāciju, jo skaidrs, ka to palielinājums ir cieši saistīts ar pacientu plūsmas pieaugumu un bez tiem nav iespējams pieņemt pamatotus lēmumus par turpmāko ārstēšanu nevienam pacientam. Sagaidām un ceram, ka šis lēmums būs izsvērts un datos balstīts," uzsver Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs.

Austrumu slimnīcas 2024. gada prioritātes saistītas ar integrētas digitālās sistēmas izveidi, kas nodrošinās datos balstītu lēmumu pieņemšanu, ārstniecības, izglītības un zinātnes projektu attīstību un komandas stiprināšanu. Īpaša uzmanība tiek pievērsta pacientu drošības un pieredzes jautājumiem. Starp svarīgākajiem realizējamajiem plāniem ir Vēža centra akreditācijas noslēgšana, vairāku infrastruktūras objektu būvniecības pabeigšana un inovatīvu metožu un tehnoloģiju izmantošanas turpināšana ārstniecībā. Austrumu slimnīcas onkoloģijas jomas eksperti kopā ar Eiropas Vēža institūtu organizācijas (OECI – Organisation of European Cancer Institutes) ekspertiem turpināja darbu Nacionālā vēža centra akreditācijai, kas virzās atbilstoši plānam.

Pārskata periodā Austrumu slimnīcā veiktas vairākas inovatīvas operācijas un izmeklējumi:

  • martā veikta Latvijā un Baltijā pirmā intraoperatīvā staru terapijas procedūra krūts vēža pacientei. Intraoperatīvā staru terapija tiek izmantota, lai apstarotu audzēja ložu operācijas laikā uzreiz pēc audzēja izņemšanas, un tā dod iespēju atsevišķām pacientu grupām atteikties no pēcoperācijas – adjuvantas – staru terapijas. Pateicoties intraoperatīvās staru terapijas iekārtas veiksmīgam pielietojumam, Austrumu slimnīcā krūts vēža ārstēšana atsevišķām pacientu grupām kļūst vēl saudzīgāka, vienlaikus būtiski saīsinot ārstēšanās laiku;
  • aprīlī sadarbībā ar  Kauņas Universitātes slimnīcu un profesoru Almantu Malecki (Almantas Maleckas) pirmo reizi Latvijā veikta minimāli invazīva laparoskopiska un torakoskopiska barības vada rezekcija pacientam ar diagnosticētu barības vada vēzi. Turpmāk Austrumu slimnīcā barības vada rezekcijas operācijas atsevišķām pacientu grupām būs daudz saudzīgākas, vienlaikus būtiski saīsinot atveseļošanās laiku pēc operācijas un uzturēšanās ilgumu slimnīcā;
  • jūnijā veikta Latvijā pirmā autologā cilmes šūnu transplantācija 23 gadus vecai multiplās sklerozes pacientei, kas uzlaboja pacientes veselības stāvokli un varētu nodrošināt slimības lēnāku norisi;
  • jūnijā pirmo reizi veikts unikāls sirds izmeklējums – sirds magnētiskās rezonanses miokarda stresa perfūzijas izmeklējums, ko izmanto augsta līmeņa ārstniecības ekselences centros visā pasaulē, taču pacientiem Latvijā tas līdz šim nebija pieejams. Tas ļauj detalizēti novērtēt sirds muskuļa asinsapgādi un noteikt dažādas sirds saslimšanas, ko varētu būt grūti noteikt ar tradicionālajām metodēm. 

10. Eiropas Insulta organizācijas konferences ESOC 2024 laikā Šveices pilsētā Bāzelē Austrumu slimnīcas Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas Insulta vienībai atkārtoti piešķirts augstākais – dimanta – līmenis, vērtējot vienības darbību un sasniegumus 2023. gadā.

Pārskata periodā Austrumu slimnīcas speciālisti publicējuši 45 zinātniskās publikācijas izdevumos, kas citētas “Scopus” vai “Web of Science” starptautiskajās datu bāzēs, no kurām ievērojama daļa izdevumos ar augstu starptautisku reitingu – ceturtā daļa no zinātniskajiem rakstiem ir publicētas žurnālos ar ietekmes faktoru, lielāku par 5 (IF5). Būtiska šo publikāciju daļa veidota kopā ar ievērojamiem ārvalstu speciālistiem vai Latvijas pētniecības organizāciju zinātniekiem, tādējādi demonstrējot veiksmīgu sadarbību starp institūcijām.

2024. gada pirmajā pusgadā turpinājās stacionāra “Gaiļezers” 9. korpusa ārstniecības nodaļu atjaunošanas darbi, izbūves darbi Diagnostiskās radioloģijas nodaļas plūsmu nodalīšanai, kā arī darbs pie stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” rezerves operāciju bloka un nodaļu atjaunošanas būvprojekta detalizācijas. 2024. gada maijā tika atklātas renovētās un modernizētās Rehabilitācijas klīnikas telpas stacionārā “Biķernieki”. Pārbūvētajās telpās tiek nodrošināti komfortabli atveseļošanās un aprūpes apstākļi, turklāt pacientiem ievērojami īsākā laika posmā tiek palīdzēts apgūt jaunas prasmes – iemācīties aprūpēt sevi patstāvīgi un tādējādi atgriezties ierastā dzīvē pēc smagām operācijām vai nopietnām veselības problēmām. 2024. gada 6 mēnešos turpinājās arī darbs pie būvprojekta minimālā sastāvā izstrādes jauna infekciju slimību un plaušu veselības korpusa izbūvei, kā arī vienotās ambulatorās daļas ar savienojošo korpusu izveidošanai un teritorijas atjaunošanai Hipokrāta ielas teritorijā.

2024. gada pirmajos divos ceturkšņos Austrumu slimnīca aktīvi darbojās, lai Latvijā tiktu ieviests pakalpojums “Slimnīca mājās”, kas ļautu daļas hronisko pacientu aprūpi veikt mājās, nodrošinot attālinātas konsultācijas un uzraudzību, kā arī ārstu un māsu mājas vizītes atbilstoši pacienta vajadzībām un izstrādātajam aprūpes plānam, tādējādi samazinot slimnīcas noslodzi un izmaksas.

Austrumu slimnīca turpināja kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā uzsākto smagi cietušo karavīru ārstēšanu. 2024. gada 6  mēnešos Austrumu slimnīca ir uzņēmusi trīs Ukrainas karā cietušo grupas, kopumā 103 pacientus. Ārstēšanos slimnīcas specializētajās klīnikās turpināja 15 smagus kara ievainojumus guvušie pacienti, trīs pacientus Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas ārsti konsultēja ambulatori, turpinot uzraudzīt viņu veselības stāvokli pēc sarežģītām ķirurģiskām un mikroķirurģiskām operācijām, bet pārējie pacienti pārvesti ārstēšanai un rehabilitācijai uz citām veselības aprūpes iestādēm.

Maijā Austrumu slimnīcas padome uzsāka ceturtā valdes locekļa atlases procedūru. Jaunā valdes locekļa kompetences balstīsies diagnostikas jomā, ārstniecības atbalsta funkciju stiprināšanā, kā arī pacientu aprites un sadarbības veicināšanā ar citām slimnīcām.

Latvijas lielākā slimnīca, noslēdzot 2. ceturksni, turpina uzrādīt pacientu plūsmas pieauguma tendences visos ārstniecības segmentos. Austrumu slimnīcas personāls ar augstu profesionalitāti nodrošina nepārtrauktu pakalpojumu sniegšanu, vienlaikus stiprinot universitātes līmeņa slimnīcas virzību ārstniecībā, izglītībā un zinātnē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI