DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Mūzikas straumēšana: jānodrošina taisnīga samaksa Eiropas māksliniekiem un pārredzami algoritmi

Trešdien Eiropas Parlaments aicināja izstrādāt ES noteikumus, lai nodrošinātu, ka mūzikas straumēšanas tirgus ir taisnīgs un līdsvarots, kā arī veicinātu mūzikas kultūras daudzveidību.

Rezolūcijā, kas pieņemta ar 532 balsīm par, 61 pret un 33 atturoties, EP deputāti lūdz līdzsvarot ieņēmumu sadali mūzikas straumēšanas tirgū, jo pašlaik lielākā daļa autoru un izpildītāju saņem ļoti zemu atlīdzību. Viņi uzstāj uz jaunu ES tiesisko regulējumu šai nozarei, kuru neregulē Eiropas Savienības noteikumi, neraugoties uz to, ka straumēšanas pakalpojumi pašlaik ir galvenais veids, kā cilvēki klausās mūziku.

Taisnīga samaksa autoriem

EP deputāti prasa pārskatīt pašlaik piemērotās "pirmsdigitālās autoratlīdzības likmes", un nosoda tā dēvētās payola shēmas, kas liek autoriem samierināties ar mazākiem ieņēmumiem vai ļaut savus darbus straumēt bez maksas apmaiņā pret lielāku redzamību.

Eiropas darbu redzamība

Parlaments prasa ES līmeņa rīcību, lai garantētu Eiropas muzikālo darbu redzamību un pieejamību, ņemot vērā straumēšanas platformās pieejamā satura lielo apjomu, kas pastāvīgi palielinās. EP deputāti rosina “apsvērt iespēju” šajā nolūkā noteikt, piemēram, minimālās kvotas Eiropas mūzikas darbiem platformu katalogos.

Mākslīgā intelekta rīku pārredzamība

Ar ES tiesību normām būtu jāuzliek platformām pienākums padarīt savus algoritmus un ieteikumu sistēmas pārredzamas, lai novērstu negodīgu praksi, piemēram, krāpšanos ar straumēšanas apjomiem, kas, iespējams, tiek izmantota, lai samazinātu atlīdzību māksliniekiem.

EP deputāti ierosina ieviest marķējumu, lai informētu sabiedrību gadījumos, kad dziesmas, kuras viņi klausās, ir ģenerējis mākslīgais intelekts, un mudina mūzikas straumēšanas platformās risināt dziļviltojumu izplatību (praksi izmantot autoru un izpildītāju identitāti, balsis un līdzību bez viņu piekrišanas).

Tāpat viņi aicina nodrošināt, ka dziesmu metadati ir pilnīgi un pareizi, identificējot un precīzi norādot autoru datus straumēšanas pakalpojumos.

Atbalsts muzikālajai daudzveidībai

Visbeidzot, EP deputāti norāda uz pētījumiem, kas liecina: ieņēmumus straumēšanas tirgū galvenokārt gūst lielākās izdevniecības un daži populārākie mākslinieki, savukārt mazāk populārie stili un retāk sastopamās valodas tiek atskaņotas retāk. ES tiesību aktos būtu jāiekļauj daudzveidības rādītājs, lai novērtētu pieejamo žanru un valodu klāstu un neatkarīgu autoru klātbūtni. Nobeigumā viņi pauž, ka Eiropai vajadzīga mūzikas industriālā stratēģija, lai veicinātu Eiropas mūzikas nozares daudzveidību, atbalstot mazākus dalībniekus.

Ziņotājs Ibans Garsija del Blanko (S&D, Spānija) sacīja: “Parlaments ar šo rezolūciju pauž Eiropas mākslinieku bažas par viņu stāvokli. Tieši autori ir mūzikas straumēšanas tirgus centrā. Kultūras daudzveidība un autoru atlīdzības un godīgas samaksas nodrošināšana vienmēr bijusi mūsu prioritāte, tāpēc mēs prasām noteikumus, kas nodrošinātu straumēšanas algoritmu un ieteikumu rīku pārredzemību, tāpat arī atklātību attiecībā uz lietotajiem AI rīkiem, galveno lomu atvēlot Eiropas autoriem”.

Pirms balsojuma notikušās preses konferences ierakstu skatieties šeit.

Vispārīga informācija

Digitālās mūzikas platformas un mūzikas koplietošanas pakalpojumi pašlaik nodrošina piekļuvi līdz pat 100 miljoniem ierakstu bez maksas vai par salīdzinoši zemu ikmēneša abonēšanas maksu. Straumēšana veido 67% no mūzikas nozares ieņēmumiem pasaulē, gadā radot 22,6 miljardu USD ieņēmumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI