DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

EP deputāti diskutē ar Urzulu fon der Leienu pirms balsojuma par ievēlēšanu Komisijas priekšsēdētājas amatā

FOTO: European Union, 2024 – EP

Šorīt Urzula fon der Leiena EP izklāstīja savas prioritātes, ja tiks atkārtoti ievēlēta par Komisijas priekšsēdētāju. Aizklāta balsošana ar papīra biļeteniem sākusies plkst. 13.00.

Urzula fon der Leiena iepazīstināja ar savu redzējumu par spēcīgāku un pārtikušāku Eiropu. Starp plānotajām iniciatīvām ir jauns “tīras rūpniecības kurss”, lai veicinātu dekarbonizāciju un rūpniecības izaugsmi, un Eiropas Konkurētspējas fonds, lai veicinātu inovāciju. Viņa paziņoja, ka veicinās drošību, divkāršojot Eiropola darbinieku skaitu un trīskāršojot Eiropas robežsardzes un krasta apsardzes darbinieku skaitu (līdz 30 000). Tāpat viņa solīja izveidot “Eiropas demokrātijas vairogu”, lai cīnītos pret informācijas manipulāciju un iejaukšanos no ārvalstīm, un arī Eiropas mājokļu pieejamības plānu.

Fon der Leiena solīja ierosināt arī sistēmu, lai palīdzētu lauksaimniekiem pielāgoties klimata pārmaiņām, un ceļvedi sieviešu tiesību jomā. Sakot, ka “mums ir jādod iespēja jauniešiem gūt vislielāko labumu no Eiropas brīvībām”, viņa uzsvēra Erasmus+ programmas nozīmi, un to, cik svarīgi ir risināt mentālās veselības jautājumus un problēmas, kas saistītas ar ekrānos pavadīto laiku un sociālajiem plašsaziņas līdzekļiem, tostarp vērsties pret atkarību izraisošām praksēm.

Viņa arī solīja lielu uzmanību pievērst aizsardzībai, izveidojot jaunu ES Aizsardzības komisāra amatu, kas būtu Eiropas Aizsardzības savienības virzītājs, un aicinot izveidot visaptverošu pretgaisa aizsardzības sistēmu – “Eiropas gaisa vairogu” –, lai aizsargātu ES gaisa telpu un “kā spēcīgu Eiropas vienotības simbolu aizsardzības jautājumos”.

Fon der Leiena atkārtoti apliecināja ES nelokāmo atbalstu Ukrainai, vēlreiz uzsverot, ka “Eiropa atbalstīs Ukrainu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams”.

Viņa paziņoja par jauniem komisāru amatiem, tostarp mājokļu jomā, lai risinātu mājokļu krīzi Eiropā; Vidusjūras reģiona komisāru, lai veicinātu reģionālo stabilitāti un sadarbību, kā arī Paaudžu taisnīguma komisāru, kas nodrošinātu, lai politikā tiek ņemtas vērā nākamo paaudžu vajadzības.

Eiropas Parlamenta deputātu reakcijas

Reaģējot uz viņas runu, EP deputāti uzsvēra, ka ir svarīgi vairāk ieklausīties darba ņēmēju, lauksaimnieku un rūpniecības pārstāvju viedokļos. Viņi atzinīgi novērtēja jauno politikas orientāciju uz mājokļiem, un uzsvēra, ka ir jānodrošina taisnīga konkurence ar starptautiskiem uzņēmumiem, stingrs atbalsts Ukrainai, kara Gazā izbeigšana un labāka migrācijas kontrole. Daudzi aicināja turpināt centienus, lai cīnītos pret galēji labējās politikas uzplaukumu un veicinātu sociālo taisnīgumu, rīcību klimata jomā un dzimumu līdztiesību. Vairāki deputāti prasīja lielāku uzmanību pievērst cīņai pret nabadzību, bezdarbu un Eiropas solidaritātei.

Daži citi EP deputāti arī pauda, ka ir svarīgi ieklausīties pilsoņu vēlmē pēc aizsardzības, identitātes un suverenitātes, noraidot pārmērīgu regulējumu un masveida imigrāciju, vienlaikus aicinot uz stratēģisku autonomiju. Daži nosodīja pašreizējo ekonomikas un lauksaimniecības politiku, tā vietā iestājoties par brīvu un suverēnu nāciju Eiropu.

Noskatieties Ursulas fon der Leienas runu un Eiropas Parlamenta deputātu reakcijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI