DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
4
4

Automatizēta sistēma mērķētam valsts atbalstam ir izstrādāta un gatava uzsākt darbu

FOTO: Freepik

Energoresursu izmaksu kompensēšanas informācijas sistēma (EIKIS), kas administrēs atbalstu energoresursu izmaksu kompensēšanai mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni situācijās, kad energoresursu cenas ir ārkārtēji augstas un kuras izstrāde un turpmāka administrēšana tika uzticēta Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB), ir pabeigta atbilstošā kvalitātē un piešķirtā finansējuma ietvaros.

Izvērtējot 2022./2023. gada apkures sezonā sniegto atbalstu, secināms, ka efektīvākais atbalsta sniegšanas veids ir to darīt mērķēti -  vadoties pēc mājsaimniecību ienākumu līmeņa.

Virzoties uz valsts administratīvo procesu digitālo transformāciju, BVKB izstrādātā sistēma EIKIS bez cilvēka iesaistes izanalizēs datus un noteiks mājsaimniecības vidējos ienākumus, ņemot vērā personas deklarēto, reģistrēto vai norādīto dzīvesvietu un ienākumus, kā rezultātā atbalsta saņēmējam nav jāpiesakās atbalstam un nav jāiesniedz papildu dokumenti (atskaitot atsevišķus izņēmuma gadījumus).

EIKIS ir būtisks solis mērķēta atbalsta sistēmas ieviešanai Latvijā ne tikai attiecībā uz energoresursu cenu paaugstināšanu - sistēma ir veidota tā, ka pieejamos datus varēs izmantot arī citu atbalstu piešķiršanai,” norāda Būvniecības valsts kontroles biroja direktore Svetlana Mjakuškina.

“ZZ Dats” direktors Edžus Žeiris: “Esam gandarīti un vienmēr ar patiesu prieku strādājam procesu automatizācijas virzienā. Ja valstij visi nepieciešamie dati ir pieejami attiecīgajos reģistros, tad atliek tos savietot un izmantot mērķa sasniegšanai. Jāņem gan vērā, ka sistēmai  priekšā vēl ir iedarbināšana, kas vienmēr ir izaicinājumiem pilns process, bet, ņemot vērā, ka tik īsajā termiņā spējām paveikt izstrādi, pateicoties  sadarbībai ar valsts iestādēm un pakalpojumu sniedzējiem, tad nav šaubu, ka arī ieviešana noritēs gana gludi.”

Jaunā sistēma 2023./2024.gada apkures sezonā atbalstu energoresursu izmaksu daļējai kompensēšanai sniegs mājsaimniecībām, kuru kopējie ienākumi nepārsniedz Ministru kabineta definētu ienākumu līmeni uz vienu mājsaimniecībā deklarēto, reģistrēto vai norādīto personu. Tādējādi atbalstu energoresursu izmaksu daļējai kompensēšanai būs iespējams novirzīt mērķgrupai, kurai attiecīgais atbalsts ir visnepieciešamākais.

Lai arī EIKIS ir izstrādāta jau tagad, vēl nepieciešams sakārtot ar to saistītos normatīvos aktus. 21. septembrī likumprojekts “Energoapgādes izmaksu atbalsta likums” tika pieņemts Saeimā pirmajā lasījumā, otrais lasījums ieplānots uz 5. oktobri.

Sagatavojies atbalstam savlaicīgi!

  1. Pārliecinies, ka Tava faktiskā un deklarētā dzīvesvietas adrese sakrīt, vai deklarē to no jauna. Kā veikt dzīvesvietas deklarēšanu – meklē atbildes šeit;
  2. Pārbaudi, vai adresē nav deklarējušās svešas personas vai arī cilvēki, kuri adresē vairs neuzturas. Lai izdeklarētu nepiederošu personu no sava īpašuma, ar iesniegumu par deklarēto ziņu anulēšanu jāvēršas pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā atrodas adrese – pašvaldību kontakti.

Vairāk informācijas BVKB mājaslapā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI