DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

ES pastiprina cīņu pret rezistenci pret antimikrobiālajiem līdzekļiem

Freepik

Komisija atzinīgi vērtē to, ka Eiropas Savienības Padome šodien ir pieņēmusi Komisijas priekšlikumu stiprināt ES rīcību cīņai pret rezistenci pret antimikrobiālajiem līdzekļiem (AMR).

Par ieteikumu pastiprināt AMR apkarošanu un Komisijas ierosinājumu pārskatīt farmācijas tiesību aktus tika paziņots 26. aprīlī, un ieteikuma mērķis ir palīdzēt apkarot AMR cilvēka, dzīvnieku un vides veselības jomā, ievērojot tā dēvēto pieeju “Viena veselība”.

Ieteikumā galvenā uzmanība ir pievērsta infekciju profilaksei un kontroleiuzraudzībai un pārraudzībaiinovācijai un iedarbīgu antimikrobiālo līdzekļu pieejamībaipiesardzīgai lietošanai un sadarbībai starp dalībvalstīm un visā pasaulē.

2030. gadam ir noteikti vairāki ES mērķrādītāji, kas izstrādāti kopā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centru (ECDC):

  • par 20 % samazināt antibiotiku kopējo patēriņu cilvēkiem;
  • vismaz 65 % antibiotiku no kopējā patēriņa cilvēkiem jābūt efektīvām (pareizo antibiotiku lietošana);
  • tādu infekciju samazināšana, kuras izraisa trīs galvenās pret antibiotikām rezistentās baktērijas – šis mērķis attieksies galvenokārt uz slimnīcām.

Šie ieteiktie ES mērķrādītāji, kas iestrādāti arī valstu mērķos, palīdzēs ES cīnīties pret AMR, ņemot vērā valstu īpatnības, bet neapdraudot pacientu veselību un drošību. Šie mērķrādītāji palīdzēs turpmākajos gados labāk pārraudzīt infekcijas un antibiotiku patēriņu un attiecīgi pielāgot politikas veidošanu.

Plašāka informācija un noderīgas saites šeit: Eiropas Veselības savienība: ES pastiprina cīņu pret rezistenci pret antimikrobiālajiem līdzekļiem (europa.eu)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI