NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
19. decembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Politika
41
41

Papildināts: Publisko VDK dokumentus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumenti, plašāk pazīstami kā “čekas maisi”, internetā tiks publiskoti 20. decembra pēcpusdienā.

Šogad publiskojamās VDK dokumentu grupas Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) tīmekļvietnē kļūs pieejamas, kopš stājušies spēkā Ministru kabineta apstiprinātie grozījumi Latvijas Nacionālā arhīva darbības noteikumos par piekļuves kārtību minētajiem dokumentiem.

Speciālā digitālo resursu vietne kgb.arhivi.lv sāks darboties ceturtdienas pēcpusdienā, LV portālu informēja LNA direktore Māra Sprūdža. Vietne būs pieejama arī no arhīva centrālās mājaslapas sadaļas “Aktualitātes” un sadaļas “Virtuālās izstādes un digitālie resursi”.

Latvijas Universitātes mājaslapā 20. decembrī publicēts Publiskās atmiņas centra padomes locekļa, pētnieka Mg. sc. pol. Didža Šēnberga viedoklis par Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts arhīva tīmekļvietnē publicēto LPSR VDK aģentu kartotēku.

Lai LNA tīmekļvietnē piekļūtu VDK dokumentiem un netieši ar VDK saistītiem dokumentiem, interesentiem būs jāreģistrējas, lai VDK likuma un Vispārējās datu aizsardzības regulas prasību pārkāpuma gadījumā būtu iespējams identificēt personu. Reģistrējoties personai būs jānorāda vārds, uzvārds, personas kods (ja nav personas koda – ārzemnieka identifikācijas kods, kas ierakstīts viņa personu apliecinošā dokumentā, un valsts, kura dokumentu izdevusi), elektroniskā pasta adrese, kas būs tās lietotāja vārds, un parole, kā arī VDK likumam atbilstošs dokumentu izmantošanas mērķis.

Šogad saskaņā ar VDK likumā noteikto publicējamās VDK dokumentu grupas ir

  • LPSR VDK darbinieku telefongrāmata;
  • LPSR VDK ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēka;
  • LPSR VDK aģentūras alfabētiskā kartotēka;
  • LPSR VDK aģentūras statistiskā kartotēka;
  • Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts arhīva fonda PA-101 “Latvijas Komunistiskās partijas Centrālā komiteja” apraksti (uzskaites saraksti).

VDK dokumenti, no kuriem lielākā daļa ir krievu valodā un rokrakstā, tiek publicēti oriģinālajā kārtībā kā attēli vai teksts PDF formātā. 2019. gada janvārī tīmekļvietne tiks papildināta ar lietās par sadarbības fakta konstatēšanu taisīto tiesas spriedumu rezolutīvajām daļām.

Sākot ar 2019. gada 1. maiju, Latvijas Nacionālā arhīva tīmekļvietnē publiskos arī citus tā glabāšanā nodotos digitalizētos VDK dokumentus un netieši ar VDK saistītus dokumentus.

Vietnē publicētās ziņas ir informatīva rakstura ziņas un nerada juridiskas sekas bez atbilstoša fakta konstatējuma tiesas nolēmumā, norāda LNA.

Labs saturs
41
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI