DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Rīgas Austrumu slimnīcā norisinās Eiropas tuberkulozes zinātnieku pieredzes apmaiņas forums par tuberkulozes ierobežošanu

Publicitātes foto

No 21. līdz 24. maijam Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” norisinās jauno Eiropas tuberkulozes (TB) zinātnieku vasaras skola, kuru organizē starptautiskais Eiropas veselības aprūpes speciālistu un zinātnieku konsorcijs “TBnet”, sadarbībā ar mūsu slimnīcas stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” Pasaules Veselības organizācijas Sadarbības centru Multirezistentas tuberkulozes ārstēšanas pētniecībā un izglītībā.  

TBnet akadēmija ir starptautisks forums, kurā pulcējas jaunie klīnicisti un zinātnieki no visas Eiropas, lai piedalītos intensīvā 3,5 dienu programmā, kas ietver mācību vizītes nodaļās, laboratorijas apmeklējumu, kā arī ekspertu un studentu vadītas lekcijas. Šī Akadēmija dažādās Eiropas reģiona valstīs norisinās jau 11. reizi un sniedz iespēju dalībniekiem – jaunajiem ārstiem un pētniekiem mācīties un gūt pieredzi par novitātēm tuberkulozes profilaksē, epidemioloģijā, ārstēšanā un aprūpes standartu uzlabošanā starptautiski atdzītu ekspertu un mentoru vadībā.

Akadēmijā piedalās vairāk nekā 40 profesionāļi no 13 dažādām Eiropas reģiona valstīm. Šogad šī prestižā pasākuma norisei kā sadarbības partneris un uzņemošā iestāde tika izraudzīts mūsu slimnīcas stacionārs “Tuberkulozes un plaušu zinātnes centrs”.

TBnet akadēmijas konferenci 21. maijā atklāja konferenci atklāja Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs, dr. Aleksejs Višņakovs, kurš iepazīstināja klātesošos ar slimnīcas darbību,  sasniegumiem un nākotnes attīstības stratēģiju. Savukārt Dr. Manfred Danilovits no Tartu Klīniskās universitātes, sniedza ieskatu par tuberkulozes epidemioloģisko situāciju, problēmām un būtiskākajiem izaicinājumiem Baltijas valstīs. Turpinājumā Dr. Līga Kukša, PVO Sadarbības centra vadītāja iepazīstināja dalībniekus ar aktualitātēm un prioritātēm tuberkulozes pētniecībā Eiropā.

Akadēmijas otrā diena tika atklāta ar Harkovas Universitātes Medicīnas skolas Infekciju slimību un klīniskās imunuloģijas departamenta prof. Olha Konstantynovska prezentāciju par TB pacientu aprūpi kara apstākļos. Turpmākajās dienās dalībnieki prezentēs mentoru vadībā sagatavotās prezentācijas par globālajiem sasniegumiem tuberkulozes profilaksē, diagnostikā un ārstēšanā, diskutēs par dažādiem klīniskajiem gadījumiem, kā arī apmeklēs “Tuberkulozes un plaušu slimību centra nodaļas”, kurās praktiskās nodarbības vadīs mūsu slimnīcas ārsti, kuri piedalās programmas īstenošanā.

Dr. Līga Kukša, PVO Sadarbības centra vadītāja “TBnet akadēmija ir unikāls pasākums, kurā jaunie speciālisti, kuri strādā TB jomā, var iepazīties ar jaunākajiem zinātniskajiem un praktiskajiem sasniegumiem un novērtēt pētniecības nozīmi un nepieciešamību. Akadēmijas mērķis ir iedrošināt dalībniekus un palīdzēt viņiem apgūt konkrētas prasmes, lai veiksmīgi darbotos pētniecībā. Šāda starptautiska sadarbība, jo īpaši konfliktu un ekonomiskās nestabilitātes laikā Eiropas reģionā, ir ļoti svarīga, lai nodrošinātu pastāvīgu zinātnisko ideju un klīnisko zināšanu apmaiņu, kā arī kultūras izglītību un draudzību.”

TBnet ir Eiropas mēroga nevalstiska organizācija, ko veido vairāk nekā 900 veselības aprūpes speciālisti un zinātnieki. Organizācijas mērķis ir veicināt TB pacientu aprūpes kvalitāti, novēršot nevienlīdzību veselības jomā, sniedzot ekspertu ieteikumus jomās, kurās trūkst klīnisko pierādījumu, nosakot pētniecības prioritātes, veicot daudzcentru klīniskos pētījumus un apmācot Eiropas klīnicistus un zinātniekus. Akadēmijas idejas autors un virzītājs ir prof. Christoph Lange, kurš pārstāv Borsteles Zinātnisko institūtu Vācijā, kā arī ir TBnet valdes loceklis. Mūsu slimnīcas PVO Sadarbības centrs sadarbojās ar TBnet jau kopš 2009. gada un šīs sadarbības ietvaros notikuši vairāki kopīgi projekti, organizētas konferences un citi pasākumi.

Plašāka informācija: www.tbnet.eu

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI